Uprava Železnica častila sindikalce sa 46 miliona!
Foto: Fonet

Kako se kupuje ćutanje zaštitnika radnika

Uprava Železnica častila sindikalce sa 46 miliona!

InfoBiz -

Državnom gigantu blokirani računi 230 dana, a direktor „Železnica“ zaustavio prinudnu naplatu novca od sindikata, koji deceniju ne želi da vrati dug

Miroslav Stojčić, direktor „Železnica Srbije“, zaustavio je prinudnu naplatu 45,9 miliona dinara duga od Sindikata železničara Srbije (SŽS) u trenutku kad je ova državna kompanija bila u blokadi oko 150 miliona dinara, a sindikalci imaju novac na računu, saznaje Kurir.Stojčić je tako nagradio sindikat koji je bez ikakvog razloga pre deset godina zadržao 23 miliona dinara koje je dobio od ŽS i do danas ne želi da ga vrati. Čak ni posle pravosnažne presude. Posle informacija da su devetorica sindikalnih lidera dobila aprilsku platu uvećanu od 4.000 do 23.000 dinara kroz retroaktivnu isplatu dodatka na funkciju za četiri meseca, ovo je još jedan dokaz da poslovodstvo „Železnica“ želi da bude u odličnim vezama sa sindikatima pred najavljene otkaze.- Nema racionalnog opravdanja da se pomaže sindikatu koji dve godine ne želi da ispoštuje pravosnažnu presudu, a 10 godina ne vraća dug, posebno kad su „Železnice“ u veoma teškoj situaciji, jer im je u trenutku zaustavljanja prinudne naplate račun bio blokiran više od sto dana za oko 150 miliona dinara, a blokada je premašila 201 milion. Zahtev za prinudnom naplatom bio je predat sudu u martu, ali ga je poslovodstvo, koje predstavljaju Stojčić, Rajko Ković i Nenad Kecman, zaustavilo, a Stojčić je onda potpisao ugovor o naplati u 24 rate - kaže sagovornik Kurira iz „Železnica“.Stojčić je, kako saznaje naš list, bio van sebe kad je saznao da su nadležne službe radile svoj posao i tražile od suda prinudnu naplatu. Sve je zaustavio jer je u odličnim vezama s liderom SŽS Draganom Aranđelovićem.- Zanimljivo je to što poslovodstvo „Železnica“ nije potpisalo krivičnu prijavu protiv više sindikata, između ostalih i protiv SŽS i njegovog lidera, zbog nenamenskog trošenja novca dobijenog od ovog javnog preduzeća. Postoji sumnja da je SŽS 2014. nenamenski potrošio 5,5 miliona dinara. Sindikat, naime, nije dostavio broj i strukturu zaposlenih na koje je potrošen novac i koristio je sredstva namenjena prevenciji radne invalidnosti i rehabilitaciju za rekreativni odmor - navodi dobro upućeni izvor Kurira.Pomaganje ovom sindikatu svakako je sporno zbog događaja iz 2006. Tada je ovo javno preduzeće ugovorom otkupilo od SŽS njihovo potraživanje od 23 miliona dinara prema Kreditno-eksportnoj banci za isti iznos. Sindikat je uzeo novac, banka je propala, a onda su se i SŽS i „Železnice“ pojavile da naplate potraživanje.

Deli šakom i kapom... Miroslav Stojčić, direktor „Železnica“
Deli šakom i kapom... Miroslav Stojčić, direktor „Železnica“

Sindikat železničaraa SrbijeIMAMO NOVAC NA RAČUNUDragan Ranđelović, predsednik Sindikata železničara Srbije, kaže za Kurir da će presuda biti realizovana u najkraćem roku i da nisu nenamenski trošili novac: „Novac nije potrošen i nalazi se na računu sindikata.“ Na pitanje zašto ga onda ne vrate jer bi tako uštedeli, s obzirom na to da će prilikom vraćanja u rate platiti i zateznu kamatu, on odgovara da su se za ovakvu otplatu opredelili u skladu s poslovnom i finansijskom politikom SŽS.

„Železnice Srbije“NAPLATA BI BLOKIRALA RAD SINDIKATAU „Železnicama“ odgovaraju za Kurir da su otplatom na rate izašli u susret molbama SŽS jer bi prinudna naplata blokirala njegov rad duže vreme.- Prinudna naplata ugrozila bi interese 5.200 železničara i članova njihovih porodica. Onemogućavanje sindikalnog rada imalo bi i dalekosežnije negativne posledice u situaciji kad se i očekuje utvrđivanje viška zaposlenih - navode u ŽS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track