VLADA SRBIJE: Vučiću od Rogozina S-300 na dar!
Foto: Marina Lopičić

Konferencija srpskog premijera i ruskog vicepremijera

VLADA SRBIJE: Vučiću od Rogozina S-300 na dar!

InfoBiz -
BEOGRAD - Premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti uživo iz zgrade Vlade Srbije, danas oko podneva, posle susreta s potpredsednikom ruske vlade Dmitrijem Rogozinom.
1 / 5 Foto: Marina Lopičić

Njih dvojica su između ostalog razgovarali i o boljem plasmanu naše auto-industrije na evroazijsko tržište i izvozu fijata u Kazahstan o kojem će posle 15. januara s vlastima te zemlje razgovarati upravo Rogozin. Vučić se u obraćanju osvrnuo i na pitanje gasa, zatim povećanja broja turista koji bi iz Ruske Federacije dolazili u Srbiju...

Novinarima se potom obratio i Dmitrij Rogozin, koji je govorio šta je sve obišao u Beogradu, zatim o prijateljstvu Rusije i Srbije, te posetama predsednika i premijera Srbije Moskvi i njihovim susretima s predsednikom Vladimirom Putinom.

Rogozin je usred konferencije Vučiću poklonio maketu ruskog odbrambenog raketnog sistema S-300...

Foto: Printscreen

... a Vučić mu je uzvratio ikonom za koju je rekao da je ruska...

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

... posle čega je Rogozin poljubio ikonu koju je dobio na dar.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Na pitanje novinara da li je ta maketa uvod u kupovinu ruskog S-300, zatim kakav bi u tom slučaju bio finansijski aranžman i da li je to odogovor na hrvatsko naoružavanje, Vučić je odgovorio da general Ljubiša Diković govori istinu kada kaže da mi razvijamo svoje naoružanje i da najviše ulažemo u sopstvenu proizvodnju, kao i da će novinari uskoro imati priliku lično da vide "noru" i "lazara" iz serijske proizvodnje.

O hrvatskim prozivkama da je Srbija nervozna i pametnjakovićima koji pojma nemaju

Vučić je odgovorio i na hrvatsku prozivku da je "Srbija nervozna", rekavši da nervoze nema ali šta treba pomisliti kada se susedna zemlja naoružava lansirnim rampama za balističke rakete koje imaju domet 350 km, odnosno skoro do svakog mesta u centralnoj Srbiji.

Tim povodom osvrnuo se na "pojedine analitičare, pametnjakoviće i nesposobnjakoviće koji pojma nemaju", a ne libe se da govore o nekakvom obmanjivanju javnosti da Srbija ne radi na proizvodnji svog naoružanja.

- Srbija nikada i ni za koga više neće biti laka meta - rekao je Vučić. On je naglasio da je dar koji je dobio samo maketa i da je to skupo za nas, te da mi para za to nemamo. On je rekao i da priče o hrvatskom naoružavanju ne oseća kao posredni pritisak na Srbiju da i ona uđe u NATO. Premijer je naglasio i da Srbija želi mir, te da smo vojno neutralni i da nas ta neutralnost obavezuje.

- Pojačavamo svoju proizvodnju. Ove godine videćete prvi put našu serijsku proizvodnju nora, lazara 2 i 3, koje će koristiti naša voijska. Ne ide novac iz budžeta već od naših državnih kompanija - objasnio je Vučić, poručivši "neznalicama da ne mogu da objašnjavaju ono što ne znaju".

- Morate nešto da znate da biste mogli da razumete, a ne da pročitate poluinformacije na nekim sajtovima i držite politička predavanja svima drugima, naglasio je premijer. Srbija je, kako je ponovio, za mir, punu stabilnost u regionu, za najbolje odnose sa svim susedima. "Nikada nikoga neće Srbija napasti, ali mora da bude u stanju da u svakom trenutku zaštiti svoju teritoriju i građane. Na pretnje nekih drugih, onih koji ne odustaju od nabavljanja veoma snažnog ofanzivnog oružja, ćutimo, ne radimo ništa", istakao je Vučić. Srbija je, kako je ponovio, za mir, punu stabilnost u regionu, za najbolje odnose sa svim susedima.

O izborima

Odgovarajući na novinarsko pitanje o eventualnim izborima i opasku da je nedavno izjavio da mu "ne miriše na izbore", Vučić je pojasnio da je time želeo da kaže da bi voleo da ih izbegne, ali i da mu je uvek interesantno da vidi ko se i kako očas ujedini kada je reč upravo o izborima.

On je dodao da još nema definitivne odluke da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora, da bi lično voleo da ih izbegne, ali da postoje oni koji ih žele. On je dodao da se "lako ujedine i pronađu oni koji bi da ratuju sa celim svetom, koji bi da izgubimo pola muškog stanovništva glumeći da su velike patriote, sa onima koji bi priznali nezavisnost ne samo Kosova, već i Vojvodine, Sandžaka". "Po tome vidim koliko je naša politika dobra, normalna, pristojna i razumna", rekao je Vučić i dodao da mu je lepo da ih vidi tako ujedinenje u svojim stavovima.

Rogozin: Razmotrićemo apel Srbije za isporuku naoružanja

Rusija će razmotriti apel Srbije da joj isporuči naoružanje i učiniće sve da Srbiju "obezbedi" u toj oblasti, izjavio je danas potpredsednik ruske Vlade Dmitrij Rogozin.

"Učinićemo sve da obezbedimo podršku našem savezniku na Balkanu", rekao je Rogozin u Beogradu, nakon susreta sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, i dodao da će ruska komisija pažljivo proučiti apel srpske strane za isporuku efikasnog naoružanja "neofanzivnog karaktera", koje će služiti za odbranu zemlje.Rogozin, koji je Vučiću poklonio maketu sistema protivvazduhoplovne odbrane (PVO) S-300, rekao je da na putu do srpske Vlade ne bi video zgradu srušenog Generalštaba da je Srbija imala taj sistem 1999. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track