USLOV: Veće plate i penzije ako poskupi gorivo
Foto: Tanjug Oksana Toskić

Revizija MMF olabavio uzde štednje

USLOV: Veće plate i penzije ako poskupi gorivo

InfoBiz -
Skroman rast primanja u 2016. biće delom finansiran tako što će biti povećane akcize na gorivo, saopštio šef misije MMF Džejms Ruf.

Međunarodni monetarni fond odobrio je povećanje plata i penzija u narednoj godini, uz uslov da istovremeno budu povećane akcize na gorivo, glavni je zaključak treće revizije aranžmana Srbije s tom međunarodnom finansijskom institucijom, vrednog 1,2 milijarde evra.Šef misije MMF Džejms Ruf ocenio je da poboljšanje fiskalne situacije otvara prostor za skromno povećanje penzija u 2016, kao i za određeno ciljano povećanje zarada, s namerom da se smanje razlike u zaradama u javnom sektoru, što će delimično biti finansirano povećanjem akciza na gorivo.- Ovo je dobro vreme da se povećaju akcize na gorivo s obzirom na veliki pad cena goriva - konstatovao je Ruf na konferenciji povodom zaključenja revizije. On je dodao da povećanje zarada u javnom sektoru mora da bude određeno racionalizacijom u tom sektoru kako bi on postao efikasan, uz nadu da će uz delotvornije javne institucije biti otvoren veći prostor za povećanje od 2017. pa nadalje. Ministar finansija Dušan Vujović odbio je juče da otkrije detalje povećanja, uz najavu da će to učiniti danas.- Obezbedili smo dovoljno prostora da se to realizuje, a sutra ćemo o detaljima, koji su to sektori i koliko će biti umereno povećanje penzija - rekao je Vujović. Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković naglasila je da se sada razmatrao fiskalni prostor i da je konstatovano da on postoji, a da detalji iznosa slede.Misija se složila s vlastima Srbije u vezi s ključnim parametrima budžeta za 2016. To podrazumeva dalje smanjenje strukturnog deficita za 0,75 odsto BDP, uglavnom zahvaljujući racionalizaciji sektora države, obuzdavanju zarada i penzija, kao i smanjenju subvencija za poljoprivredu i elektronske medije.

Kozmetičke korekcijeRAST BDP OD 0,75 ODSTOMMF je podigao prognozu rasta BDP Srbije za 2015. na 0,75 odsto sa 0,5 odsto, koliko je prethodno bila prognoza. Konstatovano je da je nastavljeno s konsolidacijom ekonomskog oporavka Srbije, podržanom snažnim politikama i poboljšanim poverenjem, te je zato i revidirana najviša projekcija realnog rasta BDP za 2015. i 2016. godinu na 0,75 odnosno 1,75 procenata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track