VELIKO INTERESOVANJE ZA IMOVINU SFRJ: I filmske zvezde žele srpsku kuću u Njujorku
Foto: Reuters

ISTRAŽUJEMO

VELIKO INTERESOVANJE ZA IMOVINU SFRJ: I filmske zvezde žele srpsku kuću u Njujorku

InfoBiz -

Od pet diplomatsko-konzularnih predstavništava u svetu koja se prodaju najviše kupaca želi nekretninu u SAD

Sudeći prema informacijama koje stižu iz Njujorka, za velelepnu kuću u vlasništvu bivše SFRJ u tom gradu, vrednu oko 50 miliona dolara, otimaće se najmanje šest kupaca.Pored kuće u srcu Velike jabuke na Petoj aveniji, države naslednice imovine SFRJ zajednički prodaju i stan u istom gradu na Park aveniji, koji vredi oko 20 miliona dolara, kao i ambasadu u Tokiju (16 miliona dolara) i diplomatsko-konzularna predstavništva u Bonu i Bernu.Kriju se imenaKuća u Njujorku ima i istorijsku vrednost jer ju je pre više od jednog veka sagradio tadašnji guverner Long Ajlenda Robert Bikman Livingston, po kome nosi naziv Bikmanova kuća, a u njoj je tokom boravka u Americi odsedao i doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito.Informacije o tome ko su šestorica zainteresovanih kupaca za ovu vilu s očuvanim originalnim enterijerom brokeri zasad drže u strogoj tajnosti. Njihova imena nisu poznata ni srpskim vlastima.- Ne znamo mi ništa o tome. Na naslovnim stranama američke štampe bilo je da je šest kupaca zainteresovano za kuću u Njujorku. Nama broker tek treba da dostavi te informacije ko se sve prijavio i kakve su ponude dostavili. Sada je to otvoreno jer mi još ne znamo ko se prijavio - rekao je za Kurir generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.

Voli LA, ali bi i u Njujork... Džek Nikolson
Voli LA, ali bi i u Njujork... Džek Nikolson

Srbiji 40 odsto

Nije poznato ni da li je neko dostavio zvanične ponude ni za šestosobni dupleks-apartman na Park aveniji u Njujorku. Ranije su kao i te kako zainteresovane mušterije za njegovu kupovinu u američkoj štampi pominjane filmske zvezde Robert de Niro i Džek Nikolson.Od prodaje ove dve nekretnine u Njujorku Srbiji će pripasti 40 odsto novca, a ostatak će biti razdeljen na ostale bivše republike SFRJ.Uskoro bi trebalo da se održi sastanak Mešovitog komiteta zemalja naslednica bivše Jugoslavije o deobi 51 nekretnine bivše SFRJ u inostranstvu koje vrede 110,6 miliona dolara. Od ovog novca Srbiji će pripasti 39,5 odsto.

ČINJENICE O KUĆI U NJUJORKU- sagrađena je 1904.- prvi vlasnik bio je guverner Long Ajlenda Robert Bikman Livingston, po kome nosi naziv Bikmanova kuća- zauzima 3.650 m2 na Petoj aveniji- ima četiri sprata i dva stana u potkrovlju- poseduje dva lifta- ima osam kupatila, 32 sobe i vinski podrum- pod zaštitom je države i grada Njujorka od 1969.

Ekipa Kurira

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO : Da li je piletina zaražena salmonelom stigla u Srbiju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track