VLADA NIJE ISPUNILA OBEĆANJE: Direktori JP prave minuse bez straha od kazne
Foto: Nebojša Mandić

Ništa od sankcija

VLADA NIJE ISPUNILA OBEĆANJE: Direktori JP prave minuse bez straha od kazne

InfoBiz -
Iako je Vlada Srbije najavljivala sankcije za direktore javnih preduzeća koji prave minuse, to je ostalo mrtvo slovo na papiru

BEOGRAD - Kako prenose mediji, u nekim javnim preduzećima i pored minusa koji nekad ide i do 140 odsto iznad plana, još nijednom menadžeru nije dat otkaz.

U preduzeću "Srbijagas" gubitak u prvom tromesečju iznosi 977,5 miliona dinara odnosno 78 miliona evra dok je u EPS-u gubitak 28 odsto više nego što je planirano i iznosi 20,9 miliona evra.

- Rezultati u prvom tromesečju ne znače da će se trend nastaviti. Preduzeća imaju vremena da do kraja godine poprave rezultate - rekli su za medije iz Ministartsva privrede .

Mediji prenose da "Srbijagas" nije evidentirao planirani prihod po osnovu efekata konverzije potraživanja u kapital HIP Azotara Pančevo. S druge strane EPS ostvaruje,prema proceni Ministarstva, gubitke zbog posledica poplava iz 2014. godine i većih troškova korišćenja sistema za prenos električne energije.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Jedno od preduzeća koje takođe beleži minus je i "Srbijašume" i to čak 140 odsto veći nego što su to predvideli. Minus beleže i "Srbijavode", zbog kašnjena s usvajanjem programa poslovanja za ovu godinu ,kao i kašnjena u realizaciji planiranih prihoda. Takođe preduzeće "Transnafta" ima neto gubitak u prvom tromesečju 26,4 miliona dinara više od planiranog. "Železnice Srbije" i JP Zavod za udžbenike takođe beleže gubitak.

Ipak među preduzećima koja su planirala dobitak u prvom kvartalu , a ipak ostvarili gubitak, rekorder je JP "Putevi Srbije" koja je za prva tri meseca ove godine zabeležilo gubitak od 579,7 miliona dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track