VLADA PRIHVATILA NOVI ZAKON O LOKALNIM SAMOUPRAVAMA: Ubuduće više novca u budžet, manje za opštine
Foto: Zorana Jevtić

VLADA PRIHVATILA NOVI ZAKON O LOKALNIM SAMOUPRAVAMA: Ubuduće više novca u budžet, manje za opštine

InfoBiz -

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je danas da je Vlada Srbije usvojila Predlog izmena Zakona o finansiranja lokalnih samouprava koji predviđa smanjenje udela opština i gradova u prihodima od poreza na zarade.

Ona je nakon sastanka sa predstavnicima opština i gradova rekla novinarima u Palati Srbija da očekuje da će se taj predlog "koji je bilo važno da Vlada usvoji zbog Međunarodnog monetarnog fonda", vrlo brzo biti i pred poslanicima Skupštine Srbije.

Brnabić je istakla da po predlogu zakona, od ukupnih poreza na zarade koji se isplaćuju lokalnim samoupravama, umesto sadašnjih 80 odsto, gradovima ubuduće ostajati 77 odsto, a opštinama 74 odsto, dok će ostalo u budžet Republike.

Brnabić je naglasila da je usvojenim predlogom novog zakona predviđeno da se Beogradu prihodi smanje više, i da glavnom gradu, umesto 70 odsto, ubuduće ostaje 66 odsto.

"Gledali smo da smanjenje u proseku bude oko četri odsto", kazala jer ona i naglasila da će lokalne samouprave sada imati motivaciju da se bore.

Brnabić je dodala da lokalne samouprave ovim predlogom kojim je predviđeno manje novca za njih, neće same podneti teret ušteda od osam milijardi dinara, već će to biti 4,8 milijardi dinara.

Ministarka je naglasila da se porez na zarade ne smanjuje, već se naplaćeno preraspodeljuje između Republike i lokalnih samouprava.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je kazao da podržava ove izmene i da bi grad prihvatio i veća zahvatanja.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je kazao da je ovaj predlog zakona daleko povoljnji od postojećeg, naglasivši da je grad Novi Sad bolje prošao po novom zakonu.

Predsednik Opštine Vranjačka Banja Boban Đurović je kazao da je Vlada Srbije predložila da manjak lokalnih samouprava bude kompenzovan tako što će Vlada podržati svaki razvojni projekat lokalnih samouprava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track