Premijer Srbije s premijerom Hesena

VUČIĆ I BUFIJE: Srbija na dobrom ekonomskom putu, ali je potrebno da još mnogo toga menjamo

InfoBiz -

BEOGRAD - Predsednik vlade Aleksandar Vučić i premijer nemačke savezne pokrajine Hesen Folker Bufije saglasili su se danas da je Srbija na dobrom ekonomskom putu.

Dvojica zvaničnika su se složila i da je potrebno očuvati političku i pravnu stabilnost, te dodatno popraviti poslovni ambijent.

(KURIR TV) SUSRET U VLADI SRBIJE Vučić i Bufije: Ovo je tek početak nemačkih investicija u Srbiju!

(KURIR TV) VUČIĆ: Kako sam ja kriv što su opljačkali radnike pre 12 godina

Vučić je na zajedničkoj konferenciji sa premijerom nemačke pokrajine rekao da Hesen ima osam puta veći BDP nego Srbija, iako je po broju stanovnika nešto manji, te da je, sa još tri nemačke pokrajine, najznačajniji deo Nemačke za Srbiju, jer tu izvozimo 75 odsto ukupne robe.

Premijer je rekao da kompanije iz Hesena zapošljavaju osam hiljada radnika u Srbiji, od Štade, koja je naveći investitor, do Norma grupe i Kontinentala.

"To je za nas od velikog značaja i želimo da unapređujemo tu saradnju", rekao je Vučić i zahvalio Bufijeu na podršci.

Premijer je rekao i da je Bufijea upoznao sa ekonomskim parametrima koji su bolji nego što je ranije bio slučaj.

"Saglasili smo se da je Srbija na dobrom ekonomskom putu, ali da je potrebno još mnogo toga da promenimo, da održimo političku stabilnost i da osiguramo pravnu sigurnost i popravljamo poslovni ambijent", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da će Srbija učiniti sve kako bi popravila ekonomsku situaciju, ali i unapredila političku stabilnost, što će stvoriti uslove da dođe još više kompanija iz Hesena.

Kako je objasnio, u odnosu na 2010, kada je trgovinska razmena sa tom nemačkom pokrajinom bila 143 miliona evra, u 2016. ona je bila više nego duplo veća - 314,6 miliona evra.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vučić je rekao da je veoma ponosan što smo privukli nemačke kompanije koje svoj proizvod izvoze u Nemačku, jer je to dovelo do toga da postoji suficit u trgovinskoj razmeni sa Hesenom.

On je dodao i da je izvoz Srbije u Hesen veći od izvoza Hrvatske, Crne Gore, BiH i Albanije zajedno. Vučić je naveo i da je premijera Hesena upoznao sa idejom, kako je rekao, od ključnog značaja, a to je istinska carinska unija zemalja zapadnog Balkana i stvaranje većeg tržišta koje bi se integrisalo u veće - tržište EU.

Premijer je naveo i da smo od Bufijea dobili podršku i za naše evropske integracije i podstito da smo otvorili juče dva nova poglavlja u pregovorima sa EU i istrvremeno se zahvalio nemačkoj kancelarki Angeli Merkel na svemu što je činila i čini da pomogne naporima Srbije u tom procesu, ali i podršci za sve buduće projekte i onome što možemo zajednički da radimo.

Prema njegovim rečima, Bufije je iskreni prijatelj Srbije, zna delom i naš jezik jer mu je majka iz Pazove, te da je premijer Hesena razgovarao sa podunavskim Švabama juče.

U tom smislu Vučić je najavio i da će i on razgovarati više sa njima posebno kako bi se uspostavlila bolja saradnja i u kontekstu Dunavske strategije, ali i Novog Sada kao buduće kulturne prestonice Evrope i najavio nova velika ulaganja u Vojvodinu.

Naveo je i da će u svojim poslednjim nedeljama kao premijer da radi da obezbedi što veći dolazak privrednika iz Hesena i uopšte stranih investitora kao i što više posetilaca iz te Nemačke pokrajine dođe u Srbiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track