VUČIĆ: Kinezi zainteresovani za Železaru Smederevo
Foto: Tanjug Rade Prelić

Premijer na Pupinovom mostu

VUČIĆ: Kinezi zainteresovani za Železaru Smederevo

InfoBiz -
Deficit budžeta u septembru manji je čak sedam puta od onoga što je projektovano sa Međunarodnim monetarnim fondom, izjavio je premijer otvarajući pristupnu saobraćajnicu mostu preko Dunava

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da se vode ozbiljni pregovori sa kineskom kompanijom koja je zainteresovana za Železaru Smederevo i da bi već u novembru mogao da bude postignut dogovor.Vučić je istakao da je cilj vlade da svih oko 5.000 radnika Železare ostane na svom poslu i da se poveća proizvodnja.

"Čuli smo da bi oni uložili ogroman novac, samo 120 miliona (dolara) bi išlo u galvanizaciju i ako bismo to uspeli to bi zanačilo veću proizvodnju i drastičan rast bruto domaćeg proizvoda Srbije", istakao je Vučić, nakon otvaranja pristupne saobraćajnice Pupinovog mosta u Ovči.On je istakao da se Železara sa novim mendžmentom - HPK Inženjeringom bori u veoma teškim uslovima na globalnom tržištu čelika, bakra i aluminijuma, čije su cene dosta pale, pa u toj oblasti ima bezbroj problema.

"Čim smo interesantni Kinezima to znači da imamo budućnost", naglasio je Vučić.On je podsetio da 9. oktobra treba da bude pokrenuta proizvodnja u drugoj visokoj peći u Železari, što će biti od presudnog značaja za povećaćanje industrijske proizvodnje i BDP-a.Premijer je kazao da će pokretanje druge visoke peći direktno uticati na povećanje od 0,3 do 0,4 odsto BDP-a.

Deficit budžeta u septembru manji je čak sedam puta od onoga što je projektovano sa Međunarodnim monetarnim fondom, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić i precizirao da u tom mesecu iznosi 3,6 milijardi dinara.Premijer je naglasio da bi MMF, prema dogovoru, bio zadovoljan i sa deficitom od 25 milijardi dinara, ali je on gotovo sedam puta manji."Plaši nas jedino kako ćemo uspeti to da održimo sledeće godine, uz povećanje plata i penzija", rekao je Vučić novinarima nakon otvaranja pristupne saobraćajnice mosta Mihajlo Pupin.

"Ozbiljni radovi na koridorima 10 i 11, završšetak u roku"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da dobro napreduju radovi na koridorima 10 i 11 i da će vlada u predviđenim rokovima završiti te putne pravce, za razliku od mnogih prethodnih, koje su to obećavale. "Srbija ozbiljno gradi autoputeve i u roku će biti završeni i južni i istočni krak koridora 10, a brzo i koridor 11", rekao je Vučić novinarima. On je naveo da je završeno više od 51 odsto radova na istočnom kraku Koridora 10 - od Niša do bugarske granice, gde je veoma težak teren zbog Sićevačke klisure, kao i da je oko 36 odsto radova završeno na južnom kraku od Leskovca do Makedonije, gde su najteži radovi kroz Grdeličku klisuru.

Vučić je dodao da će i poslednja deonica, koja je poslednja ugovorena, Levosoje - Srpska Kuća, biti završene do kraja 2016. godine, do kada inače treba da bude gotov ceo putni Koridor 10. Kako kaže, ostaje da se ispregovara nastavak gradnje Koridora 11 na potezu Surčin - Obrenovac i kasnije Požega - Boljare, kao i regionalni autoput Pojate - Preljina, koji treba da poveže koridore 10 i 11. Vučić je istakao da dobro napreduju radovi na ostalim deonicama Koridora 11. Premijer je zaključio da će u narednom periodu biti završena i obilaznica oko Beograda, koja je, kako je naglasio, jedan od najvažnijih projekata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track