(VIDEO) VUČIĆ U BEČU: Verujem u prijateljstvo Srbije i Austrije
Foto: Vlada Srbije

Poslovni forum Srbija-Austrija

(VIDEO) VUČIĆ U BEČU: Verujem u prijateljstvo Srbije i Austrije

InfoBiz -
Nismo samo poslovni partneri, već prijatelji... U privrednom smislu, Srbija je već član EU. Raduje me što vam je pošlo za rukom da u Srbiji sprovedete važne reforme i ja vam u ime austrijske Privredne komore na tome čestitam. Imamo veliko poverenje u vašu državu, ali i u vaše ljude“, istakao je predsednik austrijske Privredne komore
1 / 4 Foto: Vlada Srbije

BEČ - Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Austriji, tokom koje se sastao sa predsednikom Privredne komore Austrije Kristofom Lajtlom.

Premijer Vučić i Lajtl razgovarali su o prisustvu austrijskih kompanija na srpskom tržištu, novim ulaganjima i saradnji Privrednih komora dveju zemalja. „Austrija je najveći direktni strani investitor u Srbiji, ali Srbija mora da radi više na privlačenju i drugih stranih investicija. Uradili smo dosta posla u Srbiji. Nismo izabrali lakši put. Sprovodimo teške mere. Potpisali smo sporazum sa MMF. Sve to radimo u cilju ozdravljenja srpske privrede i poboljšanja ekonomske situacije“, naglasio je premijer Vučić i zahvalio predstavnicima austrijske Privredne komore na pomoći za reformu Privredne komore Srbije po austrijskom modelu.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Tokom sastanka, Lajtl je istakao da Privredna komora Austrije želi da bude na usluzi Srbiji i zahvalio na poverenju koje srpska Vlada ima u austrijske kompanije. „To poverenje je bilateralno. Naše kompanije veruju u vaše reforme i u vašu zemlju“, naglasio je Lajtl i dodao da srpska Vlada radi mnogo na napretku Srbije, kako na putu evrointegracija, tako i u ekonomskom smislu.

http://www.youtube.com/watch?v=Nj6ICKzYFp8

Nakon susreta, premijer Vučić i predsednik Privredne komore Austrije Lajtl otvorili su Poslovni forum pod nazivom „Srbija u Austriji 2015“. „Nismo samo poslovni partneri, već prijatelji, pre svega“, istakao je Lajtl na otvaranju ovog foruma i naglasio da planovi, koje srpska Vlada ima da reformiše zemlju, da je modernizuje i priključi evropskoj porodici, zaslužuju pohvale i poštovanje. „U privrednom smislu, Srbija je već član Evropske unije. Raduje me što Vam je pošlo za rukom da u Srbiji sprovedete važne reforme i ja Vam u ime austrijske Privredne komore na tome čestitam. Imamo veliko poverenje u vašu državu, ali i u vaše ljude“, istakao je Lajtl i dodao da Austrija nema kratkoročne, već veoma ozbiljne dugoročne planove za saradnju sa Srbijom.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Obraćajući se učesnicima Poslovnog foruma premijer Vučić je rekao da je ponosan što je Srbija stub stabilnosti u regionu i što ne predstavlja problem, već rešenje. „Srbija danas želi da sprovede duboke i istinske reforme i to nas čini jedinstvenim u Evropi. Gledamo daleko ispred sebe, a ne kako ćemo preživeti 24 sata ili 24 dana“, naglasio je srpski premijer. On je izneo predviđanja da će Srbija u ovoj godini imati rast, a u 2016. godini rast od čak 2 posto naglasivši da naša zemlja mora da uradi više na privlačenju stranih investicija, jer bez stranih ulaganja neće imati sredstava za taj rast.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

„Imaćemo ljude u Vladi, SIEPI i drugim institucijama, koji će voditi računa o svakom pojedinačnom projektu. Teško da iko u regionu ‎može da ponudi bolje uslove stranim investitorima“, naglasio je premijer Vučić i pozdravio jačanje saradnje Privredne komore Srbije i Austrije. „Želimo veće privredno i političko prisustvo Austrije u Srbiji. Verujem u prijateljstvo Srbije i Austrije, verujem u ekonomske interese naše dve zemlje“, zaključio je srpski premijer. On je dodao da će Srbija sa predstavnicima austrijske Vlade raditi i na preuzimanju iskustava iz dualnog sistema obrazovanja‎ u cilju smanjenja nezaposlenosti mladih. Austrija predstavlja jednu od vodećih zemalja u Evropi, kada je u pitanju ovakav način obrazovanja, čime je smanjen procenat nezaposlenosti mladih ljudi i obezbeđeno lakše uključivanje u velike korporativne sisteme po završetku obrazovanja.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Premijer Vučić nastavlja posetu Beču sastancima sa predstavnicima najvećih austrijskih kompanija. On će se u popodnevnim časovima sastati i sa ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom, sa kojim će obići i izložbu „Burni odnosi - austrijsko-srpski odnosi između 1836. i 1914. godine“, u Palati Porčija u Beču.

http://www.youtube.com/watch?v=2-9dYF8YFhI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track