VUČIĆ DIREKTORU BASENA BOR: Opet Blagojeva smena zavisi od rokova!

Nova etapa u razvoju metalurgije

VUČIĆ DIREKTORU BASENA BOR: Opet Blagojeva smena zavisi od rokova!

InfoBiz -
Premijer je izjavio, pred početak svečanosti povodom završetka izgradnje nove Topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru, da je to "naše malo čudo", na koje svi treba da budemo ponosni i da se radujemo

BEOGRAD - Premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić danas se u Boru obratio okupljenim građanima uoči otvaranja nove Topionice.

Vučić je izjavio, pred početak svečanosti povodom završetka izgradnje nove Topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru, da je to "naše malo čudo", na koje svi treba da budemo ponosni i da se radujemo. Vučić je rekao da je vrednost projekta, na kojem je bilo angažovano 25 domaćih kompanija, oko 250 miliona evra, da je najvećim delom izgradnju finansirala Vlada Srbije i da je sve uspešno završeno, kako je i planirano.

On se zahvalio svima koji su došli da obeleže događaj od značaja i za Bor i za Srbiju u celini, a posebno radnicima, rudarima i inženjerima. Vučić je rekao da će se sa tuđim koncentratom od nove topionice zarađivati 12 miliona evra godišnje, a sa našim i dodatnih 24 miliona.

Sada je zadatak, rekao je, da za šest meseci bude završen Krivelj, za devet Cerovo i da se vadi naša ruda, kako bismo zarađivali dvostruko više. "Ovo je naše malo čudo kojim možemo da se ponosimo i čemu možemo da se radujemo u Srbiji", rekao je Vučić i dodao da ćemo sada imati i čistiji vazduh i da je to dobra vest za građane.

Govoreći o rokovima za Krivelj i Cerovo, Vučić se u šali obratio generalnom direktoru Basena RTB Blagoju Spaskovskom rekavši mu da njegova smena opet zavisi od rokova na šta su se okupljeni nasmejali.

Vučić je dodao i da nova Topionica ima budućnost, ali i da Srbija ima budućnost.

UŽIVO OTVARANJE TOPIONICE U BORU MOŽETE PRATITI OVDE

Podsetimo, puštanje nove topionice u rad označava novu etapu u razvoju metalurgije i proizvodnji bakra u "RTB Bor". Generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena Bor Blagoje Spaskovski ocenio je da je ekonomski značaj nove topionice ogroman za celu Srbiji, i da će građani Bora napokon biti zaštićeni od zagađenja.

Svi radovi na izgradnji ove topionice su privedeni kraju, demontirani su veliki kranovi a završavaju se i elektro-radovi. Probe delova sistema su već počele, uspešno je testiran najsnažniji agregat u novoj fabrici sumporne kiseline, sistem za transport gasova od nove topioničke peći i konvertora do nove fabrike sumporne kiseline, duvaljka snage 4,2 megavata.U "RTB-u Bor" kažu da će nastojati da period planiranog funkcionalnog ispitivanja sa tri skrate na mesec i po dana, kako bi prvu proizvodnju u novim postrojenjima imali već za dva meseca.

Prema rečima direktora Spaskovskog, zamena postojeće tehnologije topljenja novom, savremenom autogenom jedinicom sa fabrikom sumporne kiseline, koja će raditi u skladu sa svetskim ekološkim standardima, opravdana je, pre svega sa ekološkog, ali i sa ekonomskog aspekta.Modernizacijom topionice u Boru emisija štetnih materija u vazduhu, vodi i zemljištu biće ispod zakonom propisanih vrednosti, a u isto vreme sumpor-dioksid i bakar će biti iskorišćeni 98 procenata, što će zadovoljiti ekološke standarde koji važe u Srbiji i Evropskoj uniji.

"U novoj topionici ćemo proizvoditi 80 hiljada tona bakra godišnje i biće prerađivano 400 hiljada tona koncentrata i to po znatno nižoj ceni. Troškovi će sa sadašnjih 1.250 dolara po toni pasti na oko 700 dolara. Projekat je koštao oko 250 miliona evra.

Ukoliko se to uporedi sa projektom iz 2006. godine, prema kome je cena postrojenja od 250 do 300 miliona evra, mi smo na donjoj granici troškova", naglašava Spaskovski.Glavni izvođač radova je kanadski "SNC Lavalin", a njegov podizvođac, ujedno i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije "Otokumpu" je finska kompanija "Outotek".Nadzor nad poslovima koje su nosili Kanađani i Finci, ali i svim lokalnim radovima koji su bili povereni "Energoprojektu", obavio je Građevinski fakultet iz Beograda. Veliki deo ugrađenih elemenata proizveden je u Srbiji, a na projektu je bilo angažovano oko 800 radnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track