VUČIĆ U BORU: Rast koji nam predviđa MMF dostići ćemo u 2016.
Foto: Tanjug

Biće smanjen i javni dug

VUČIĆ U BORU: Rast koji nam predviđa MMF dostići ćemo u 2016.

InfoBiz -
Mislim da je to za jedan mandat više nego što je bilo ko mogao da očekuje, istakao je premijer i dodao da se ove procene baziraju na zvaničnim podacima MMF
1 / 4 Foto: Tanjug

BOR - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na topionici rudnika u Boru i poručio da čak i poslovično skeptični MMF predviđa rast bruto društvenog proizvoda u Srbiji za dva odsto u 2017. godini, ali da on lično procenjuje da će taj rast biti dostignut već 2016.

Vučić je istakao da istovremeno očekuje da će i javni dug Srbije do 2017. godine biti sveden na 77 ili 78 odsto BDP."Mislim da je to za jedan mandat više nego što je bilo ko mogao da očekuje", istakao je Vučić i dodao da se ove procene baziraju na zvaničnim podacima MMF.

Prave efekte rasta bruto domaćeg proizvoda premijer, kako je rekao u obraćanju poslovostvu i radnicima Rudarskog basena Bor, očekuje 2016. godini na temelju početka rada Železare Smederevo punim kapacitetom u maju naredne godine, ali i drugih industrijskih kompleksa, poput Fabrike u Priboju, petrohemijskog kompleksa, Azotare i MSK-a u Kikindi.

"Čak i ako ne budemo uspeli da rešimo Cerovo, Borsku jamu i Majdanpek, zarađivaćemo 10, 12 ili 14 miliona evra na godišnjem nivou kada topionica u Boru bude završena", rekao je premijer i dodao da je topionica za njega najvažnija, jer će i ona donositi profit, takođe već 2016.Premijer je uveren da je efekat napora vlade vidljiv i onima koji ne žele da ga vide:

"Voleli vi mene ili ne, i Blagoja ( Spasovski, direktor RTB Bor), siguran sam da vidite razliku između ovoga danas i pre šest meseci ili godinu dana", rekao je Vučić.On je istakao da je Vlada Srbije već ispunila obavezu prema RTB-u, isplativši obećanih 30 miliona.

Potrošnja tog novca se precizno kontroliše, rekao je premijer:"Nema više mogućnosti da novac ode na drugu stranu".Kako se očekuje, nova topionica bi sa hladnim probama trebalo da počne do kraja godine, a njena izgradnja će koštati više od 250 miliona evra.

Na pitanje o prognozama koje se tiču evropskih integracija, premijer je rekao da članstvo u EU jeste strateški cilj Srbije, ali da je jednako važno da ostvarimo napredak i ekonomski prosperitet, da osnažimo ekonomiju i da ne budemo najsiromašnija članica Unije.

"I Mekalisteru i drugim evropskim zvaničnicima rekao sam "ne očekujte od nas da vas molimo za datume, to je na vama. Vi nam kažite kad hoćete, mi nećemo milostinju, nećemo da budemo najsiromašniji član EU, mi hoćemo da budemo mnogo bogatiji od nekih zemalja EU kad budemo ulazili u EU. Zato smo krenuli sami u bolne reforme"", rekao je predsednik srpske vlade.

"Postoji nekoliko politika, jedna je politika nerada, druga je politika uvreda, a treća je politika rada i samopremora", rekao je i napomenuo da on poštuje principe ove treće. Vučić je naveo i da mu je britanski premijer rekao da je na početku reformi u toj zemlji bilo pritisaka da se odustane, ali da je jedino važno izdržati i sprovesti plan.Velika Britanija ušla je u teške reforme pre 3,5 godine, ali je nakon toga poslala ekonomija sa najvećim privrednim rastom u Evropi, zaključio je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track