VUČIĆ U PEKINGU: Industrijski park u Beogradu po ugledu na kineski
Foto: Vlada Srbije

Premijer Srbije na samitu u Kini

VUČIĆ U PEKINGU: Industrijski park u Beogradu po ugledu na kineski

InfoBiz -
SUDŽOU - Premijer Aleksandar Vučić najavio je danas da će u narednih šest meseci biti urađena studija izvodljivosti za izgradnju industrijskog parka u Beogradu, po ugledu na kineski Industrijski park u Sudžou, kao i mogućnost saradnje kineske fabrike autobusa Hajger i srpskog Ikarbusa.

Vučić, koji je višednevnu posetu Kini počeo obilaskom Industrijskog parka i fabrike autobusa Hajger, rekao je da Srbija može mnogo da nauči od Kine o urbanom planiranju, ekonomskom razvoju i javnoj administraciji, te da može da bude motor razvoja cele istočne Evrope. Premijer je rekao da je Industrijski park u Sudžou najuspešniji u Kini, da ima bruto domaći proizvod pet puta veći od Srbije i da naša zemlja može da preuzme taj način organizacije.

"Uz pomoć ambasadora Kine Li Manćanga došli smo do kineske kompanije i već završavamo razgovore. Oni će u narednih šest meseci da urade studiju izvodiljivosti za manji, ali po istom principu pravljen industrijski park u okolini mosta Mihailo Pupin, koji sam otvorio sa premijerom Kine", rekao je Vučić. To može da bude, istakao je, izvanredan zamajac za Srbiju. Vučić je, govoreći o mogućoj produkcijskoj saradnji Ikarbusa i Hajgera, rekao da te dve firme već razgovaraju i da veruje da će Srbija u novom industrijskom parku, zajedno sa Simensom, moći da isporučuje takve električne autobuse na domaća, ali i strana tržišta. Premijer kaže da najnoviji električni autobusi koje kineska firma proizvodi troše 500 do 600 dinara na sto pređenih kilometara.

Потписивање Оквирног споразума о модернизацији пруге Београд-Будимпешта који ће допринети протоку људи и робе #Кина pic.twitter.com/ArzvxnM4If

— Александар Вучић (@SerbianPM) November 24, 2015

Vučić je rekao da Srbija može mnogo da nauči od Kine, o urbanom planiranju, ekonomskom razvoju i javnoj administraciji, te da može da bude motor razvoja cele istočne Evrope. On dodaje da će kineske kompanije graditi industrijski park, te da će posle toga i druge firme iz te zemlje doći u Srbiju, proizvoditi i privlačiti nove investicije. "Gledaćemo da prepišemo sve ono dobro što smo videli u Kini", rekao je Vučić, ističući da su Kinezi davali veoma povoljne uslove investitorima. Precizirajući da je samo u prvih devet meseci ove godine broj turista iz Kine porastao za 67 odsto u odnosu na prošlu godinu, premijer je rekao da Srbija želi da privuče što više turista iz te zemlje.

"To je ispod dva odsto ukupnog broja turista u Srbiji, a mi hoćemo da podignemo na pet odsto već u narednim godina, a da onda idemo i na deset odsto", rekao je Vučić. Na pitanje novinara da prokomentariše pojedina pitanja koja se tiču unutrašnje politike Srbije, Vučić je rekao da je njegov posao da vodi računa o interesima Srbije, a ne o partikularnim ili partijskim, političkim interesima. On je tako rekao da će se o unutrašnjim političkim pitanjima govoriti u ponedeljak, kad će se, kako je rekao, obratiti narodu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track