Vučić: Ugalj iz poplavljenog kopa Tamnava do kraja februara
Foto: Beta

Da se vratimo na nivo pre poplava

Vučić: Ugalj iz poplavljenog kopa Tamnava do kraja februara

InfoBiz -
To će omogućiti da se isporuke uglja za Termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu vrate na nivo pre poplava i da se struja proizvodi kao ranije

BEOGRAD - Proizvodnja uglja u kopu "Tamnava - zapadno polje", potopljenom u majskim poplavama, biće u potpunosti obnovljena krajem februara 2015, najavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

On je rekao da će to omogućiti da se isporuke uglja za Termoelektrane "Nikola Tesla" (TENT) u Obrenovcu vrate na nivo pre poplava i da se struja proizvodi kao ranije. Vučić je rekao da očekuje da će se do prvog površinskog sloja na najvećem kopu Rudarskog basena "Kolubara", kada može da počne vađenje uglja, doći 15. decembra ove godine, a da će 20. januara 2015. voda potpuno biti ispumpana.

"Imaćemo problema i sa popravkom svih mašina, ali očekujem da ćemo krajem februara naredne godine potpuno obnoviti proizvodnju u kopu "Tamnava" i moći da šaljemo ugalj u TENT i proizvodnimo električnu energiju kao ranije", rekao je Vučić. Ispumpavanje blizu 200 miliona kubnih metara vode iz kopa Tamnava - zapadno polje počelo je 17. septembra, planirano je da se projekat realizuje u 13 nedelja. Sva četiri kopa Rudarskog basena "Kolubara" bila su potopljena u maju zbog obilnih kiša i izlivanja reka, ali je u relativno kratkom roku obnovljena proizvodnja, koja sada iznosi oko 65.000 tona uglja dnevno.

Regularna proizvodnja u Kolubari iznosi oko 90.000 tona, a tim ugljem se snabdevaa TENT, koji proizvodi oko 50 odsto struje za tržište Srbije. Zbog smanjenje proizvodnje uglja Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za nabavku dodatnih količina, kako bi se osigurana nesmetana proizvodnja struje tokom zime. Vučić je, inače, govorio na privrednoj konferenciji Rajfajzen banke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track