Vučić: Uskoro dogovor sa Esmarkom
Foto: Beta

Privatizacija spas za smederevsku čeličanu u februaru

Vučić: Uskoro dogovor sa Esmarkom

InfoBiz -
Razgovori s američkom kompanijom biće nastavljeni do utorka, rekao predsednik Vlade

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć tokom posete Austriji da će se početkom sledeće nedelje nastaviti razgovori o prodaji „Železare Smederevo“, a da će konačni dogovor sa „Esmarkom“ biti postignut u narednih 10-12 dana.- Verujem da ne samo svi građani Smedereva i 5.000 zaposlenih u „Železari“ već cela Srbija to iščekuje jer bi to bio važan korak napred. Mislim da smo napravili pomak i značajan korak napred u odnosu na tešku, gotovo bezizlaznu situaciju, u kojoj smo se našli pre nekoliko dana - rekao je Vučić novinarima u Beču.Dopis BriseluPremijer je kazao da će rukovodstvo Srbije i kompanije „Esmark“ nastaviti razgovore u ponedeljak uveče ili u utorak ujutru.- Očekujem da u narednih 10-12 dana završimo sve. Mi smo već poslali pisma i dopis Briselu da očekujemo da nam uvaže jedno kratko produženje i mislim da u narednim danima treba očekivati kraj - rekao je Vučić i dodao da je to od velikog značaja za Srbiju.

Vučić: Očekujem da u narednih 10-12 dana završimo sve
Vučić: Očekujem da u narednih 10-12 dana završimo sve

Vučić je naveo da u ovom trenutku srpska strana traži garancije da zaposleni ostanu na svojim radnim mestima i garancije od nekoliko miliona ili desetina miliona evra da se ne bi došlo u situaciju da se potroše sve sirovine i ode iz posla, već da kompanija poveća proizvodnju.- Sa „Esmarkom“ je sve dogovoreno 99,9 odsto. Ostaje da se to i parafira nakon povratka premijera Aleksandra Vučića sa službenog puta iz Austrije - otkriva izvor Kurira iz Vlade Srbije.Inače, Evropska unija je preko diplomatskih kanala već poručila da neće biti prepreka dogovoru, što znači da država može da zadrži 20 odsto vlasništva u „Železari“, iako će od 1. februara prestati da subvencioniše smederevskog gubitaša.Još jedan uslov- Ostao je još jedan uslov u vezi sa garancijama budućeg investitora, ali je Vlada Srbije manje-više, uz podršku američkog ambasadora Majkla Kirbija, sa „Esmarkom“ postigla dogovor o okvirima prodaje. Najviše se pregovaralo o garancijama u poslovanju američke kompanije u Srbiji koje su bile oročene na tri godine, a onda i o nemogućnosti brzog paljenja druge visoke peći, i na kraju o tome da li će se zaposleni otpuštati posle dve ili pet godina - otkriva naš izvor i dodaje da se po potpisivanju ugovora očekuje da će investitor odmah deponovati između 10 i 15 miliona evra kako bi smederevska čeličana nastavila rad.

ŠTA JE NUDIO „Esmark“ Pokretanje druge visoke pećiULAGANJE OD 28 MILIONA EVRAKako je ranije izjavio prvi čovek i osnivač kompanije „Esmark“ Džejms Bušar, u srpsku čeličanu biće uloženo 400 miliona dolara u narednih nekoliko godina. Prema planu te kompanije, samo tokom 2015. biće investirano 28 miliona dolara da bi se pokrenula druga visoka peć, koja već neko vreme ne radi, a ulagalo bi se i u centralnu fabriku.- U naredne tri-četiri godine planiramo da uložimo 130 miliona dolara, tako da će ukupna investicija iznositi između 130 i 150 miliona dolara - rekao je Bušar i dodao da će još oko 250 miliona dolara biti uloženo u kapital za rad u prvih 18 meseci.Podsetimo, „Železara Smederevo“ zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi do 350.000 tona čelika, a proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track