Vučić: Železaru će voditi HPK inženjering
Foto: Shutterstock

Vlada donela odluku o menadžmentu

Vučić: Železaru će voditi HPK inženjering

InfoBiz -
Niko neće biti otpušten, zaposliće se još ljudi, a plate radnika biće povećane za 10 procenata, najavio premijer

BEOGRAD - HPK inženjering“, kompanija iz Holandije, sklopila je sa Srbijom aranžman koji će od železare u Smederevu napraviti profitabilno preduzeće u narednih šest meseci, a trajaće do privatizacije, obelodanio je sinoć predsednik Vlade Aleksandar Vučić u emisiji „Upitnik“.- „Železara Smederevo“ zadržaće postojeći broj zaposlenih, a zaposliće se i novi radnici, dok će plate, koje su sada u proseku 45.000 dinara, biti povećane za 10 procenata - naglasio je premijer i dodao:

Veliki dan za Srbiju- Ovo je veliki dan za Srbiju i Smederevo! Obe firme su dale odlične ponude, ali argumenti holandske firme bili su jači. Srbija je ostavila veliki problem iza sebe. Uz „Er Srbiju“, ovo je prvi put u poslednjih 15 ili 20 godina da smo uspeli da pokrenemo nešto što je simbol Srbije i njenog industrijskog postojanja - naglasio je Vučić. On je naveo još pogodnosti ovakvog rešenja - Srbija će ostati vlasnik železare, a upravljački tim sa 24 člana biće plaćen 300.000 dolara, dok je država do sada plaćala između 10 i 20 miliona evra.Odluka o upravljanju „Železarom Smederevo“ doneta je juče na sednici Vlade koja je počela oko 19 časova. U najuži izbor za profesionalni menadžment za upravljanje ovim gigantom, koji je godinama bio u vlasništvu američke firme „Ju-Es stil“, bile su firme „Esmark“ iz Sjedinjenih Država i „HPK inženjering“ sa slovenačko-jevrejsko-američkim kapitalom Džona Gudiša i Petera Kamaraša, i konačna odluka pala je na holandsku firmu.Javni pozivPodsetimo, 17. februara Vlada je donela odluku da se raspiše javni poziv za profesionalni menadžment u „Železari“ zbog neuspelih pregovora o strateškom partnerstvu sa američkom kompanijom „Esmark“.

Njuzvik detalji svađe između bivših partnera u „Esmarku“PODMIĆIVANJE I IZDAJA U VEZI S PRIVATIZACIJOM ŽELEZAREMeđu tri ponude za novi upravljački tim „Železare Smederevo“ o kojima se do kasno sinoć odlučivalo bila je i firma Petera Kamaraša, koga je, kako prenosi Njuzvik, američki „Esmark“ optužio da je „davao novac pojedincima“ kako bi Vlada odbila njegovu ponudu na prethodnom tenderu za „Železaru“. Posle propalog tendera, na kojem je jedino „Esmark“ dostavio ponudu, ta kompanija je za propast pregovora okrivila dotadašnjeg prijatelja Slovaka Kamaraša, s kojim je pregovarala o preuzimanju „Železare“, i tužila ga u Pensilvaniji.„Esmark“ u tužbi navodi da je Kamaraš priznao da je u vezi s privatizacijom „Železare“ potrošio nekoliko stotina hiljada evra. Amerikanci veruju da je novac dao pojedincima koji su uticali da se ponuda „Esmarka“ odbije, što se i desilo, a da on zatim postane direktor „Železare“.Predstavnici Vlade su navode vlasnika američke kompanije Džejmsa Bušara demantovali.(V. S.)NajavaSTRUJA NEĆE POSKUPETI 1. APRILAVučić je izjavio da će se u razgovorima sa MMF boriti da poskupljenje struje bude sedam ili osam odsto, kao i da struja neće poskupeti 1. aprila.Ne prihvatite to kao obećanje, ali pokušaćemo da poskupljenje bude što manje - rekao je Vučić, uz ocenu da „građani uvek mogu da uštede sedam-osam odsto tako što će manje trošiti struju“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja