Vujović: Do kraja godine veće plate i penzije!
Foto: Marina Lopicic

To neće značiti vraćanje odmah na isto

Vujović: Do kraja godine veće plate i penzije!

InfoBiz -
Kad se krenulo u fiskalnu konsolidaciju, deo penzija smanjen je za 5,8 ili 6 odsto, a plate oko 10 odsto i uštedeli smo značajan deo. Sad mislimo da moramo da ponudimo građanima neku vrstu nagrade, rekao je ministar

BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da očekuje da će do kraja godine biti stvoreni uslovi za delimično povećanje plata i penzija.

"Kad se krenulo u fiskalnu konsolidaciju, deo penzija smanjen je za 5,8 ili šest odsto, a plate oko 10 odsto i uštedeli smo značajan deo. Sad mislimo da moramo da ponudimo građanima neku vrstu nagrade", rekao je Vujović.

On je kazao da korekcija plata i penzija neće značiti vraćanje odmah "na isto" i da će se više o povećanju znati kada se završe razgovori sa delegacijom MMF-a koja dolazi u Beograd 20. avgusta i ostaje do 2. septembra.

"Moći ćemo delimično da izvršimo korekciju, ali sigurno ne vraćanje odmah na onaj nivo koji je bio pre. Ali, svetlo na kraju tunela je vrlo važno u ovom trenutku", rekao je Vujović.On je istakao da je program koji je prošle godine dogovoren sa MMF u oktobru, a objavljen u novembru, napravljen zbog toga da bi se stvorio osnov za ovećanje plate i penzija, odnosno da one budu povećane na iznose veće nego pre smanjenja."Treba da su se stvorili uslovi da možemo delimično da izvršimo korekciju. Na kraju (posete) misije MMF-a ćemo to znati preciznije", naveo je on.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track