VUJOVIĆ: Nije tačno da se zadužujemo i da pare nestaju
Foto: Beta

Demantuje optužbe

VUJOVIĆ: Nije tačno da se zadužujemo i da pare nestaju

InfoBiz -

BEOGRAD - Javni dug Srbije se u poslednje dve i po godine uvećao svega dve milijarde evra, izjavio je danas ministar finansija Dušan Vujović navodeći da je na početku sprovođenja reformi 2015. iznosio 22,2 milijarde, a danas je 24,1 milijardu evra.

"Od kada smo počeli da sprovodimo reforme, od 1. januara 2015. godine, povećanje javnog duga je svega dve milijarde evra. Nemojte da stvaramo u javnosti utisak da se neko zadužuje, a pare nestaju. To je apsolutno netačno", rekao je Vujović u na kraju skupštinske rasprave.

Odgovorajući na kritike opozicije zbog novog zaduživanja, Vujović kaže da Vlada drži likvidnost striktno pod kontrolom, a da se zadužujemo samo koliko moramo, te da smanjujemo trošak zaduživanja.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

"Radimo sve što možemo da smanjimo zaduženje i počinjemo da smanjujemo učešće duga u BDP i to ćemo nastaviti dok ne dođemo do održive putanje i vrlo skoro, nadam se, bićemo zemlja za ugled svima u regionu i Evropi", poručio je Vujović.

Naveo je da rezultati sa kraja aprila pokazuju da je budžet u blagom suficitu.

"Možda ćemo imati blagi deficit u maju, ali sve zajedno se nalazimo oko 50 do 60 milijardi ispred plana koji smo zajedno sa MMF planirali", rekao je Vujović.

Precizirao je da je to znači da su naše potrebe za finansiranjem pola milijarde evra manje, te da to odgovara cifri smanjenja duga.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ministar kaže da je javni dug 31. decembra 2016. izbosio 24,8 milijarde evra, a 30. aprila ove godine dug je 24,1 milijardi evra.

Navodeći da je predloženo potvrđivanje oko 180 miliona evra zajmaod Međunarodne banke za obnovu i razvoj predviđeno za podršku budžetu, Vujović kaže da je u odnosu na druge kredite čija je kamata nešto ispod šest odsto, ovde reč o zajmu na 20 godina uz kamatnu stopu svega 0,7 odsto.

"To je 10 puta bolje nego što smo po komercijalnim uslovima dobijali za te kredite i to su ogromne uštede", kaže Vujović.

Time se postiže da Srbija dobija od Svetske banke najpovoljnija moguća sredstva na 20 godina otplate, rekao je ministar navodeći da Svetska banka ima ograničena ukupna sredstva, a posebno sredstva koja se daju za podršku budžetu.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Kaže da se sve zemlje u Evropi bore za dobijanje tih sredstava, te da je Srbija dobila četiri do pet puta više sredstava nego druge zemlje jer se pokazala kao ozbiljan sagovornik koji ono što napiše u reformama i sprovede.

"To je ogromno priznanje. Imamo 1,6 milijari evra obećanih sredstava Svetske banke za trogodišnji program, a zemlje koje su pet puta veće imaju 500 miliona, tri puta manje od nas. To su slobodna sredstva za koja se svi bore", istakao je Vujović.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Neko jede lososa, a neko parizer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track