Vujović: Novac od prodaje državnih nekretnina u strateške ciljeve
Foto: Fonet

Neće otići u tekuću potrošnju

Vujović: Novac od prodaje državnih nekretnina u strateške ciljeve

InfoBiz -
Reč je o prodaji nepokretnosti koje država racionalno ne treba da ima u svojoj svojini poput stanova u društvenoj i državnoj svojini

BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović poručio je danas da novac od prodaje državnih nepokretnosti sigurno neće otići u tekuću potrošnju. Vujović je rekao u Skupštini Srbije da to što će sredstva, koja će se ostvariti nakon usvajanja Zakona o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Republike, biti opšti prihod države ne znači da će otići na tekuću potrošnju. "Ne želimo da bojimo nijedan izvor prihoda, tako da sigurno neće otići u tekuću potrošnju', rekao je Vujović dodajući da nije isključeno da će taj novac biti upotrebljen i u određene vidove poboljšanja situacije sa javnim dugom i investicione projekte. "Mi očekujemo da će ovi prihodi da ostanu neobojeni, a da vlada predlaže način korišćenja sredstava koji će biti celishodan i koji će biti usmeren na ostvarivanje strateških ciljeva", istakao je ministar finansija. Vujović je dodao da će vlada predlagati investicione projekte. "Mi nemamo problema sa deficitom, stanje prihoda i rashoda u budžetu je takvo da je naš deficit ispod jedan odsto bruto društvenog proizvoda, prema poslednjim podacima krajem jula. Ovde je reč o prodaji nepkretnosti koje država racionalno ne treba da ima u svojoj svojini i koje treba da budu predmet privatizacije, kao što su bili stanovi u društvenoj i državnoj svojini", naveo je Vujović. On je podsetio da postoji izuzetak gde se država obavezala da će određenu kvotu ponuditi diplomatsko konzularnim predstavništvima.

"Ovaj deo država ne treba da ima, to nije strateški deo svojine države, to je rezultat nekih starih odnosa i potreba funkcionisanja adimistracije u SFRJ i zbog toga prodajemo ovu imovinu kao što prodajemo i sve što se ne nazazi u statusu dugoročnog zakupa", objasnio je ministar finansija. Kako kaže, što se tiče problema u budžetu može se govoriti o tri aspekta - jedno su tekući prihodi i rashodi, drugo kapitalni i treće struturni elementi budžeta. "Ovaj deo prihoda, koji ne može da ide u tekuću potrošnju, služi da se rešavaju strukturni aspekti budžeta i gde imamo jako mnogo nezavršenih projekata, gde imamo veliku potrebu da smanjimo dug države. Tako da kada govorimo o tekućem budžetu nemamo nikakvih problema, a kada govorimo o strukturi budžeta i upravljenjem budžetom na duži rok mi želimo da optimiziramo nivo, strukturu i trošak javnog duga", poručio je Vujović. On je dodao da će prodaja, takođe, osloboditi državu od upravljanja imovinom koja joj nije potrebna i obezbediti kapitalne prihode koji neće biti "obojeni". Kako je najavljeno, država će u narednom periodu u okviru najavljene prodaje državnih nepokretnosti ponuditi poslovne prostore i stanove, koji su već dati u zakup i nisu nužni za funkcionisanje države, ali ne i diplomatska predstavništva. Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas zasedanje raspravom o pojedinostima na set ekonomskih zakona. Poslanici Skupštine Srbije razmotriće danas 351 amandmana na sedam zakona, među kojima je i Predlog zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru na koji je podneto 26 amandmana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track