ZABRINJAVAJUĆE: Njive su nam natopljene kancerogenim glifosatom!
Foto: Infografika

Opasne preparate za zaštitu bilja koristićemo do 2020.

ZABRINJAVAJUĆE: Njive su nam natopljene kancerogenim glifosatom!

InfoBiz -
Svetska zdravstvena organizacija potvrdila da aktivna supstanca koju sadrže čak 34 herbicida koja se koriste u Srbiji izaziva rak kod ljudi

BEOGRAD - Njive u Srbiji godinama se natapaju herbicidima koji sadrže glifosat - aktivnu supstancu za koju Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da izaziva rak.Glifosat sadrže 34 različita preparata za zaštitu bilja koja se koriste u Srbiji, od kojih 11 proizvode domaći proizvođači.OštećenjaUpotreba ovih preparata u Srbiji dozvoljena je po ugledu na zemlje EU, ali profesor Miladin Ševarlić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu kaže da je Komitet SZO za borbu protiv raka sada samo potvrdio rezultate istraživanja Arpada Pustajija iz 1995. godine kojima je dokazan štetan uticaj glifosata na životinje upotrebom GMO krompira i kukuruza koji su njime prskani.- Kod svih životinja koje su hranjene GMO krompirom i kukurozom u drugoj generaciji se pojavljuju oštećenja unutrašnjih organa. U trećoj se javlja kancerogenost organa, a u četvrtoj je utvrđena izuzetno visoka neplodnost i ženki i mužjaka, tako da se ne može obezbediti ni prosta reprodukcija. Projektovano na ljude, to znači da ćemo iste posledice doživeti za 30 do 120 godina. Već sada postoji posebna oblast istraživanja u medicini o uticaju na ljude GM organizama baziranih na korišćenju hemijskih sredstava sa glifosatom, a posebno na trudnice i novorođenu decu. Problem je u tome što se u većini zemalja ne označavaju proizvodi koji sadrže GMO, pa ljudi ne znaju ni šta jedu - naglašava Ševarlić.Hormonski uticajDa je zdravlje stanovništva zbog upotrebe glifosata u ozbiljnoj opasnosti potvrđuje i dr Slađana Velkov.- Glifosat ima estrogena svojstva i imitira pravi estrogen (ženski hormon) u organizmu, što može dovesti do povećanog rizika od raznih vrsta raka, neplodnosti, problema sa štitnom žlezdom, ranog puberteta, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, Non-Hočkin limfoma, multiple skleroze, Kronove bolesti i mnogobrojnih alergija - kaže dr Velkov.

U ministarstvu nisu zabrinutiTRUJEMO SE PO UGLEDU NA EUU Ministarstvu poljoprivrede tvrde da za sada glifosat u EU nije obeležen kao kancerogena supstanca.- Glifosat je u EU obeležen kao iritativna supstanca, koja predstavlja rizik za teška oštećenja oka. Nalazi se na listi odobrenih supstanci u EU i u Srbiji - kažu u ministarstvu i dodaju da će ponovna procena glifosata u EU biti završena do 2020. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track