Zavod za statistiku: Radnicima nezakonito isplatili 81,2 miliona dinara
Foto: Beta

Malverzacije u RZS

Zavod za statistiku: Radnicima nezakonito isplatili 81,2 miliona dinara

InfoBiz -
RZS tokom 2013. angažovao zaposlene kao spoljne saradnike za poslove koji su im u opisu radnog mesta i za to ih nagradio

BEOGRAD - Republički zavod za statistiku (RZS) angažovao je svoje zaposlene kao spoljne saradnike i za poslove koji su im u opisu radnog mesta isplatio im 81,2 miliona dinara, otkrila je Državna revizorska institucija (DRI) u analizi poslovanja za 2013. godinu.Mnogobrojne greškeZavod je u okviru deset projekata zaključio ugovore o autorskom delu sa zaposlenima za obavljanje poslova koji su, kako navodi DRI, prema zakonima o ministarstvima i zvaničnoj statistici u delokrugu poslova RZS, pa je prekršio Zakon o autorskom i srodnim pravima. Tako je Zavod svojim zaposlenima, osim redovnih i iznad prosečnih zarada, obezbedio i dodatna primanja. Novac koji im je isplaćen obezbeđen je najvećim delom iz donacija Evropske unije i drugih stranih institucija kao što je Svetska banka.Najviše novca isplaćeno je za projekat „IPA 2011. regionalni program - višekorisnički program statističke saradnje“ - 19,8 miliona i 46,4 miliona za „IPA 2011. nacionalni program - direktna finansijska podrška za usaglašavanje s Evropskim statističkim sistemom“.Zavod je prekršio zakone o javnom pravobranilaštvu i o budžetskom sistemu i angažovao advokata iz Obrenovca kome je isplaćeno 854.000 dinara. Rukovodstvo Zavoda zaboravilo je da je Zakon o pravobranilaštvu propisao da je Republičko javno pravobranilaštvo zaduženo da pred sudovima štiti državne institucije.

Sretenović: Mimo javnih nabavki spiskali 10 miliona dinara
Sretenović: Mimo javnih nabavki spiskali 10 miliona dinara

Dodatne beneficijeZavod je bez konkursa angažovao i isplatio skoro osam miliona dinara na osnovu zaključenih ugovora o delu za kurire, čistačice, arhivare i majstore. Mimo Zakona o javnim nabavkama kupljen je benzin za dva miliona dinara.Zaposleni su, osim dodatnih primanja po osnovu ugovora o delu, dobili i druge beneficije. Isplaćeno im je više stotina hiljada dinara na ime naknade troškova prevoza za dolazak na posao i odlazak s posla u vreme korišćenja godišnjeg odmora, što nije u skladu s Uredbom o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika.

StatističariNEMA OPRAVDANJAZavod nije imao komentar na pitanja našeg lista povodom nepravilnosti koje im je u poslovanju našao DRI. Nezakonite isplate očigledno nisu mogli da opravdaju ni državnim revizorima, tako da su se manjkavosti našle u njihovom zvaničnom izveštaju.

ČinjenicePROPUSTI ZAVODA- isplatili zaposlenima 81,2 miliona kršeći Zakon o autorskom i srodnim pravima- platili 7,9 miliona bez sprovedenog postupka javne nabavke- isplatili 854.000 dinara za advokatske usluge mimo Zakona o javnom pravobranilaštvu- unapredili 101 zaposlenog, odnosno petinu radnika, suprotno važećim zakonima- isplatili troškove prevoza radnicima u vreme korišćenja godišnjeg odmora- platili 37.000 za usluge mobilnih telefona, suprotno zaključcima Vlade- kupili benzin za dva miliona bez javne nabavke- platili na osnovu ugovora o delu 21 milion, suprotno odredbama Zakona o radu- platili 30,8 miliona za specijalizovane usluge kršeći Zakon o platama državnih službenika i nameštenika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track