ZELENAŠI OSTALI BEZ KAMATE: Srbin pobedio banku i izvukao se iz pakla švajcaraca!
Foto: Filip Plavciic

Istorijska presuda

ZELENAŠI OSTALI BEZ KAMATE: Srbin pobedio banku i izvukao se iz pakla švajcaraca!

InfoBiz -

BEOGRAD - U Srbiji je doneta prva pravosnažna presuda kojom je klijent zadužen u švajcarcima uspeo da dobije raskid ugovora o kreditu sa bankom, pa će joj uz zadržan stan isplatiti 27 puta manju sumu od one koju banka potražuje.

Presuda je doneta u Novom Sadu, a korisnik je tražio raskid ugovora o kreditu zbog promenjenih okolnosti jer je, kao i ostalih 21.000 zaduženih u švajcarskim francima, došao u situaciju da i posle nekoliko godina redovne otplate duguje veći iznos od onog koji je podigao.

Pravda

Dejan Gavrilović, predsednik udruženja Efektiva, rekao je za Kurir da je reč o klijentu koji je na dan isplate kredita od banke dobio sedam miliona dinara i da je do danas otplatio šest i po miliona, međutim, po planu otplate banci duguje još 13,5 miliona dinara zbog drastičnih promena kursa švajcarske valute.

Istorijska presuda

- Raskid ugovora o kreditu obavezuje svaku stranu da vrati ono što je primila, što znači da će klijent vratiti sumu koju je dobio od banke sa zateznom kamatom, dok će banka vratiti sav novac koji je klijent otplatio, zajedno sa zateznom kamatom. U oba slučaja dug se vraća u valuti u kojoj je isplata i primljena, a to su dinari. Presuda koja je pre nekoliko dana doneta u Novom Sadu za klijenta konkretno znači da će banci morati da vrati manje od pola miliona dinara, pri čemu će stan ostati u njegovom vlasništvu - objašnjava Gavrilović.On ističe da je reč o istorijskoj presudi koja može biti spas za sve ostale dužnike.

Dejan Gavrilović (Foto: Zorana Jevtić)
Dejan Gavrilović (Foto: Zorana Jevtić)

- Naše udruženje je obavestilo korisnike kredita da podnošenjem grupne tužbe mogu da smanje sudske troškove, koji idu i do 100.000 dinara po tužbi. Odustajemo od zahteva za konverziju kredita u evro i idemo na raskid ugovora - rekao je on.

Podsećamo, sudija Ustavnog suda Dragiša Slipčević predstavio je nedavno svoj stručni rad na temu stambenih kredita u francima koji je ohrabrio dužnike da tuže banke i traže raskid ugovora o kreditu. On smatra da je valutna klauzula na kojoj su banke insistirale sporna jer je njen cilj očuvanje realne vrednosti novca, a ne drastično uvećanje glavnice i neosnovano bogaćenje banaka na štetu građana.

BANKARI OVO KRIJU OD VAS: Pregovarajte da vam snize kamatu, a OVO su magične reči

(D. Tomić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track