ŽELEZARA SMEDEREVO: Ponuda američkog Esmarka jedina validna
Foto: Tanjug

Tender za privatizaciju

ŽELEZARA SMEDEREVO: Ponuda američkog Esmarka jedina validna

InfoBiz -
Ponude su otvorene u 10 časova, a među njima su još dve koverte čiji pošiljaoci nisu poznati. Jednu, ali posle zakonskog roka, poslao je advokat Aleksa Aleksić, kao punomoćnik neimenovanog konzorcijuma stranih i domaćih firmi. Druga koverta je stigla bez imena ponuđača i kompanije
1 / 5 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Na tenderu za privatizaciju Železare Smederevo stigle su tri ponude od kojih je validna samo ponuda američke kompanije Esmark, saopštio je danas predsednik Komisije za sprovođenje modela strateškog partnerstva za privatizaciju srpske čeličane Bojan Bojković.

Bojković, koji je i izvršni direktor Železare, rekao je da su među ponudama još dve koverte čiji pošiljaoci nisu poznati. Bojković je precizirao da će Komisija u toku dana preispitati ponudu Esmarka s obzirom na to da je procedura malo duža, ali da je ta kompanija ispunila sve uslove predviđene tenderom.

Kada je reč o preostale dve koverte koje su stigle, on je kazao da je jednu, ali posle zakonskog roka, poslao advokat Aleksa Aleksić, kao punomoćnik neimenovanog konzorcijuma stranih i domaćih firmi. Druga koverta je, prema njegovim rečima, stigla bez imena ponuđača, odnosno bez imena kompanije kao i da nije ispoštovan nijedan od tri uslova predviđenih tenderom. To, dodao je, znači da nije dostavljen dokaz da je podnet zahtev za otkup privatizacione dokumentacije niti da je uplaćen iznos od 10 hiljada evra, niti je potpisan ugovor o poverljivosti.

Bojković je rekao da je pismo o zainteresovanosti do 1. decembra 2014. poslalo ukupno 10 kompanija, te da je kasnije šest njih podnelo zahtev za otkup privatizacione dokumentacije. Naveo je da je iznos od 10 hiljada evra za privatizacionu dokumentaciju uplatilo i fizičko lice Imran Imrani iz Berlina, ali da ta uplata nije prihvaćena jer nije postojao neophodan zahtev za otkup te dokumentacije. Javnim pozivom za izbor strateškog partnera za dokapitalizaciju Železare ponuđena je kupovina udela od 80,01 odsto, a vlasnik preostalih 19,99 odsto bi ostala država.

Železara, čiji su pogoni smešteni u selu Radinac kod Smedereva, Šapcu i Kučevu, poznata je u jugoistočnoj Evropi po proizvodnji čelika, toplo i hladno valjanih proizvoda i belog lima.Inače, osnivač i prvi čovek Esmark stil grupe Džejms Bušar je ranije rekao da će ta kompanija, ukoliko pobedi na tenderu, u srpsku čeličanu uložiti 400 miliona dolara u narednih nekoliko godina, kao i da neće biti otpuštanja. On je istakao da bi Esmark samo u 2015. investirao 28 miliona dolara u smederevsku Železaru, da bi se pokrenula druga visoka peć koja već neko vreme ne radi, a ulagalo bi se, kaže, i u centralnu fabriku.

Železara je prvi put prodata nakon stečaja u martu 2003. američkom "Ju-Es stilu" za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije. Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru od američkog "Ju-Es-Stila" za simboličan jedan dolar. Država sada mesečno pomaže proizvodnju u Železari sa oko 10 miliona dolara. Očekuje se da će Železara sa novim vlasnikom nataviti tradiciju proizvodnje gvožđa i čelika i razvoja metalurgije na ovim prostorima, čiji su koreni postavljeni pre više od 100 godina.

Početak metalurgije u našoj zemlji se vezuje za Srpsko akcionarsko rudarsko topioničko industrijsko društvo (Sartid), koje je osnovano 20. februara 1913, kao mešovito akcionarsko društvo manjinskog srpskog kapitala i većinskog kapitala stranih akcionara.Inače, ponovnom prodajom Železare biće spaseno 5.000 radnih mesta i otvoren prostor za zapošljavanje još 17.000 ljudi. Železara ima ogroman potencijal, pa se procenjuje da sa sadašnjih 300 do 320 miliona dolara godišnje može da dostigne obrt i od 1,4 milijarde evra. Proizvodni proces počinje u pogonu Kučevo i veći deo te proizvodnje se koristi kao sirovina za potrebe smederevske železare, koja ima dve visoke peći za prizvodnju gvožđa. Gvožđe se zatim iz visoke peći konvertuje u sirovi čelik, u čelicani sa tri konvertora i kompleksom za kontinuirano livenje, a čelik se obrađuje u Toploj valjaonici, Pogonu za hladnu redukciju, liniji za žarenje i dresiru.

Ogranak u Šapcu proizvodi beli lim koji kupci koriste u industriji ambalaže za proizvodnju konzervi za hranu, boje, hemikalije, farmaceutske proizvode i kozmetiku. Novčani kapital smederevske železare iznosi 16,74 milijardi dinara, dok je nenovčani oko 2,7 milijardi dinara.Pravo učešća na tenderu su imali investitori čiji je godišnji prihod u poslednje tri godine pojedinačno bio najmanje 300 miliona dolara.Obaveza kupca biće da do kraja 2016. pokrene proizvodnju u drugoj visokoj peći železari koja će raditi sa najmanje 50 odsto kapaciteta, a da istovremeno održava punu proizvodnju visoke peći "jedan".Prema ranijim podacima, Železara bankama duguje oko 260 miliona evra, dobavljačima 120 miliona i za sirovine oko 145 miliona evra.

Vujović:"Treći život" srpske čeličane

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da je prodaja smederevske Železare pokušaj da se čeličani "da treći život" i izrazio nadu da će sa kompanijom Esmark proizvodnja dostići maksimalnih dva miliona tona čelika godišnje, a možda i više.Vujović je na otvaranju ponuda za privatizaciju čeličane rekao da očekuje da će ovaj proces privatizacije da održi zaposlenost u toj firmi, ali i podrži povezane kompanije koje bi zajedno mogle da doprinesu od 1,2 do 1,5 odsto bruto domaće proizvodnje."Od početka smo sve uradili da se nađe rešenje za smedervsku Železaru, a ovo rešenje će biti dobro i ekonomski i socijalno", rekao je Vujović i dodao da je sve urađeno transparentno i da može da posluži kao primer za slične procese u budućnosti.Govoreći o "trećem životu" Železare, ministar je kazao da je ta čeličana imala probleme i pre 20 godina i da se to rešavalao na različite načine. Zatim je, kako je naveo, srpsku čelicanu kupio američki Ju Es Stil koji je uspeo da podigne proizvodnju na 80 odsto kapaciteta i da doprinosi BDP-u sa jedan odsto."Rešavamo jednu od ključnih stvari. Železara bi mogla da bude jedan od glavnih izvoznika sirovina, i na ovaj način bi moglo da se obezbedi da ima dovoljne zalihe čelika, da bude konkurentna u regionu", rekao je Vujović.Naglasio je da će prodaja 80,01 odsto udela u Železari doprineti većoj proizvodnji, zaposlenosti i da će doneti multiple efekte."Ono što je za mene kao ministra važno jeste to što će srpska čeličana početi redovno da plaća obaveze, uključujući plate za radnike", rekao je Vujović.Naveo je da je taksa od 10.000 evra za projektnu dokumentaciju pokazala ozbiljnost kompanija zainteresovanih za privatizaciju Železare.Prelić: Sa Esmarkom izlazimo iz teške situacijePredsednik samostalnog sindikata Železare Smederevo Siniša Prelić izjavio je danas da je ponuda Esmarka za strateško partnerstvo sa srpskom čeličanom veliki pomak u odnosu na prethodni period i izrazio očekivanje da će sve oko tog aranžmana biti gotovo do 1. februara.Prelić je rekao novinarima, nakon otvaranja ponuda za privatizaciju železare u Agenciji za privatizaciju, da u prva dva tendera nije bila nijedna ponuda, tako da je ponuda američkog Esmarka velika stvar u ovom trenutku.

"Očekujemo da će Esmarkova ponuda zadovoljiti Železaru i Smederevo", istakao je Prelić i dodao da će dolazak Esmarka značiti izlazak iz teške situacije u kojoj se ona nalazi od odlaska bivšeg vlasnika, američkog Ju-Es-Stila", kazao je Prelić.

Dodao je da se tada pričalo kako treba zatvoriti Železaru, kako radnici nisu vredni i ne znaju da rade svoj posao. Prema njegovim rečima, radnici Železare iščekuju krajnji ishod Esmarkove ponude, odnosno da li zadovoljava sve predviđene uslove. Cilj je kaže da Železara Smederevo posluje bez subvencija i podsetio da od 1. februara zbog propisa EU država više neće moći finansijski da pomaže Železaru. "Sa ovom ponudom dobijamo novu šansu i nadamo se da ćemo od 1. februara krenuti sa povećanjem proizvodnje i da ćemo kao radnici odgovoriti na sve što se od nas očekuje", rekao je Prelić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track