ŽELEZARA SMEDEREVO: Proces izbora strateškog partnera tranparentan
Foto: Damir Dervišagić

Bojan Bojković, direktor

ŽELEZARA SMEDEREVO: Proces izbora strateškog partnera tranparentan

InfoBiz -
Na tržištu postoji tražnja za 130.000 - 140.000 tona proizvoda Železare, a za takvu proizvodnju potreban je veliki obrtni kapital i ulaganje dodatnih oko 250 - 300 miliona dolara

BEOGRAD - Izvršni direktor za finansije Železare Smederevo Bojan Bojković potvrdio je danas da su za privatizaciju tog preduzeća zainteresovane inostrane kompanije i naglasio da će proces izbora strateškog partnera biti transparentan.

Bojković je rekao da će radna grupa u Vladi Srbije predočiti opcije koje su dobre za privatizaciju i da su interesovanje pokazali strateški partneri, koji se već decenijama bave proizvodnjom čelika i investitori koji to vide kao jednu mogućnosti za profit u toj oblasti.

On je precizirao da Železara proizvodi trenutno od 50.000 do 55.000 tona čelika na mesečnom nivou, da radi sa jednom visokom peći i koristi oko 60 do 65 odsto svojih kapaciteta jedne visoke peći, odnosno oko 35 odsto svojih ukupnih kapaciteta.

Bojković je naveo da na tržištu postoji tražnja za 130.000 - 140.000 tona proizvoda Železare, a da je za takvu proizvodnju potreban veliki obrtni kapital i ulaganje dodatnih oko 250 - 300 miliona dolara.Prema njegovim rečima, postoji problem ulaganja "od 10 do 15 miliona" radi početka rada druge visoke peći i glavni problem će finansiranje obrtnog kapitala. Bojković je istakao da je "jedan od ciljeva da se dostigne neki kapacitet od oko dva miliona tona".

"Sa dva ili 2,2 miliona tona otprilike prosečna prodajna cena naših proizvoda po toni je oko 700 dolara. Kada pomnožite, to vam je vrednost od oko milijardu i po dolara proizvodnje čelika i čeličnih proizvoda od čega 90 odsto ide u izvoz", dodao je.

Takođe je ukazao da u poslednjih četiri-pet meseci postoji izuzetna odlučnost da se dođe do rešenja problema. Bojković je podsetio da Železara sada učestvuje sa 30 odsto u budžetu grada, da ima 5.191 zaposlenog i da je to jedini privredni subjekt od koga ceo grad živi.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track