Zorana Mihajlović: Čekam pozitivan izveštaj MMF
Foto: Beta

Ministri građevinarstva i rada sa bankarima

Zorana Mihajlović: Čekam pozitivan izveštaj MMF

InfoBiz -
Ubrzana je realizacija projekata, a u junu ove godine izdato je 40 odsto građevinskih dozvola više nego u istom periodu prošle godine, ukazala je ministarka građevinarstva

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović očekuje pozitivan izveštaj MMF za Srbiju u svom resoru, a isto to očekuje i Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.Naime, dvoje srpskih ministara juče je imalo odvojene sastanke sa šefom misije MMF u Srbiji Džejmsom Rufom, kao i predstavnicima Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.Ubrzani projektiMinistarka Mihajlović očekivanu pozitivnu reakciju MMF temelji na ubrzanoj realizaciji projekata i činjenici da je u junu ove godine izdato 40 odsto više građevinskih dozvola nego u istom periodu prošle godine, odnosno na činjenici da je to ministarstvo donelo sistemske zakone, kao što su Zakon o planiranju i izgradnji i Zakon o konverziji zemljišta koji se sada primenjuju.Ministarka je navela i da se restrukturiranje „Železnica Srbije“, koje su jedno od najproblematičnijih državnih preduzeća, sprovodi po planu i da nije bilo ni dana kašnjenja u formiranju tri posebna preduzeća za infrastrukturu, prevoz putnika i robe, koja su počela da rade od 10. avgusta.Na pitanje da prokomentariše konstataciju da Srbija ipak kasni u realizaciji projekata, Mihajlovićeva je rekla da njeno ministarstvo troši sredstva po planu i da je ove godine utrošeno 60 odsto budžeta tog ministarstva.Ona je napomenula da su ubrzani radovi na izgradnji Koridora 10. Kako je rekla, to ministarstvo će do novembra, odnosno do kraja građevinske sezone, utrošiti sve što je predviđeno u budžetu za projekte. Ministarka je dodala da je to ministarstvo pripremilo svu potrebnu dokumentaciju za pripajanje „Koridora Srbije“ „Putevima Srbije“ i da će se to pitanje razmatrati od novembra.Druga revizijaDelegacija MMF boravi u Srbiji do 1. septembra, a povodom druge revizije tekućeg stend-baj aranžmana sa Srbijom. Dogovor o aranžmanu postignut je u novembru 2014. godine, a Odbor direktora MMF ga je odobrio u februaru 2015. godine.

Doneti zakoniVULIN: ISPUNILI SMO SVE OBAVEZE PREMA MMFMinistar za rad Aleksandar Vulin izjavio je juče da je to ministarstvo ispunilo svoje obaveze i uradilo sve što je bilo predviđeno dogovorom sa MMF, u okviru aranžmana iz predostrožnosti.- Doneti su zakoni koji su nedostajali, a usvojene su i izmene Zakona o zapošljavanju - rekao je Vulin i posebno naglasio da je stopa zaposlenosti povećana na 51,7 odsto i da je, zahvaljujući posebnom angažovanju inspekcije rada, smanjena i stopa neformalne zaposlenosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track