Kako razgovarati sa decom o terorističkim napadima i nasilju koje prenose mediji?
Foto: Shutterstock

Uznemirujući sadržaj

Kako razgovarati sa decom o terorističkim napadima i nasilju koje prenose mediji?

Deca i internet -

Ubistva, terorizam, prirodne katastrofe, vesti o nestaloj deci i pucnjavama mogu biti uzmenirujući i za odrasle, a kamoli za decu. Kako zaštititi mališane?

U današnje vreme i veoma mala deca lako dolaze do svih informacija. Tako često imaju priliku da gledaju zastrašujuće video snimke ili da čitaju postove i blogove, a sve zahvaljujući mobilnim telefonima i kompjuterima na kojima se oni snalaze nekada bolje nego sa servisom za ručavanje.

"Neke vesti mogu da ozbiljno utiču na njih. Mogu da osećaju strah, zabrinutost, bes, čak i krivicu i ta osećanja se u njim dugo zadržavaju", objašnjava psiholog Kerolin Knor. Najčešće je roditeljima nemoguće da odmah reaguju, racionalizuju i objasne situaciju svojoj deci, jer i ne znaju kada su deca nešto videla.

Šta bi mame i tate trebalo da urade kada se u medijima pojavi neka strašna vest?

Saveti za roditelje dece svih uzrasta

Kontrolišite sopstvene reakcije

Deca posmatraju vas kako primate vesti i preuzimaju vaš pristup. Ukliko vi ostanete smireni i racionalni i oni će.

Saveti za roditelje dece koja imaju manje od sedam godina

Držite ih dalje od vesti

Isključite televizor ili prebacite program kada počnu vesti. Oni su još uvek dovoljno mali da možete da kontrolišete šta će da gledaju. Novine čitajte kada deca nisu u prostoriji ili negde gde ne mogu da vide fotografije koje prate to što čitate (deca veoma snažno reaguju na fotografije druge dece). Nema potrebe da predškolci slušaju o nečemu što može samo da ih zaplaši, pogotovo što oni lako mogu da pomešaju realnost sa maštom i fantazijom.

Bezbednost

U ovim godinama jedna od najvećih dečijih briga je bezbednost njegovih roditelja i odvojenost od njih. Nemojte da zamenarujete te stahove. Recite detetu da je normalno to što oseća i da ta osećanja služe da bi i ono pazilo na vas kao i vi na njega. Učite ga saosećanju. Kada dete čuje da se nešto dogodilo nekoj porodici, to može veoma da ga uznemiri, pa je u tim slučajevima dozvoljeno da iskoristite frazu da se to dogodilo "tamo negde" daleko od njega. Ukoliko živite u kraju gde je nasilje česta pojava, onda bi trebalo da detetu date nekoliko konstruktivnih saveta kako da se kloni opasnosti (da se ne odvaja od odraslih, da ne razgovara sa nepoznatima...)

Budite zajedno

Jako je važno da ih slušate i ne omalovažavate njihove strahove jer bi to moglo da poremeti njihov psihofizički razvoj na duge staze. Ako ne znate kako da situaciju racionalno objasnite predškolcu, vi ga zagrlite, pustite mu muziku, radite nešto veselo i zabavno. Za dete u ovom uzrastu zajedničko vreme može biti korisnije i efikasnije od logičnih objašnjenja. Yumama

Povezani tekstovi: UPOZORENJE ZA RODITELJE: 4 znaka da vaš tinejdžer trpi nasilje na društvenim mrežama Saveti poznatog psihijatra: 6 zlatnih pravila za bezbednost dece na Internetu

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Službe za informisanje

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Šta je Trampov specijalac poručio Rusima iz Beograda?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track