Istraživanja upozoravaju: Tinejdžeri nam poručuju da pate, najviše su ugrožene devojčice
Foto: Shutterstock

O deci i modernim tehnologijama

Istraživanja upozoravaju: Tinejdžeri nam poručuju da pate, najviše su ugrožene devojčice

Deca i internet -

Rezultati istraživanja su pokazali da tinejdžeri koji previše vremena provode na društvenim mrežama trpe veliki pritisak društva, što može ostaviti ozbiljne posledice na njihovo mentalno zdravlje.

Tinejdžerke koje provedu pet sati dnevno uz pametne telefone i druge elektronske uređaje, u velikom su riziku da obole od depresije, tvrde stručnjaci.

Kod ovih devojčica rizik je povećan čak za 71 posto jer su najranjivija kategorija kada je u pitanju uticaj moderne tehnologije.

Oko 14 posto tinejdžerki postaje depresivno ako koriste društvene mreže kao što su Fejsbuk i Instagram. Istraživači veruju da je "krivac" pritisak da li će dobiti “lajk”, i mišljenje osoba koje ih prate o njihovim fotografijama.

U istraživanju koje je sproveo Univerzitet San Diego, poređeni su simptomi depresije i rizika od suicida sa korišćenjem elektronskih uređaja. Ispitano je 133.000 tinejdžera. Lider studije dr Džen Tvenge rekla je kako rezultati jasno pokazuju da mobilni telefoni i društvene mreže imaju veći uticaj na devojčice nego na dečake. Razlog je verovatno taj što dečaci uređaje koriste uglavnom za igrice.

"Devojčice su veoma zabrinute za svoju popularnost i društveni status, a sada se to može 'meriti' lajkovima i brojem pratilaca. Devojčice će sebe realno ocenjivati na osnovu lajkova i komentara na objavljivljenim fotografijama i to stvara teskobu i pritisak kada dobiju odgovor putem lajkova i komentara", rekla je Tvenge.

Od 2012. do 2015. godine broj devojčica koje boluju od depresije se povećao na 58 posto, dok je broj dečaka povećan za devet posto. U anketi koja je podeljena, tinejdžeri su dogovarali na pitanja koliko često koriste elektronske uređaje, i ocenjivali su izjave 'Osećam da ništa ne mogu da uradim ispravno' i ' Budućnost je beznadežna'.

"Povećanje broja tinejdžera koji imaju mentalno-zdravstvene probleme je zabrinjavajući. Tinejdžeri nam poručuju da pate i to moramo ozbiljno shvatiti", kazala je Tvenge.

Stručnjaci preporučuju da se korišćenje pametnih telefona i sličnih uređaja svede na maksimalno dva sata dnevno.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Službe za informisanje

Yumama/Klix.ba - Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track