SUDSKA NEPRAVDA: Građani Ljiga ne dopuštaju da se Nataši Matijević oduzme ćerka

Traže podršku države Srbije

SUDSKA NEPRAVDA: Građani Ljiga ne dopuštaju da se Nataši Matijević oduzme ćerka

Društvo -
Zašto nas država ne podrži? Dokle će da nam bude maćeha? Kako bilo ko može da dozvoli da u centru Šumadije neko odvede našu državljanku u drugu zemlju?! U ponedeljak organizujemo protest, a u sredu ćemo telima braniti Reu, poručuje poznanica ucveljene majke Slobodanka Dragićević

LJIG - Građani Ljiga najavili su za ponedeljak, u 11 sati, protestnu šetnju od zgrade suda do Ibarske magistrale, nezadovoljni odlukom sudije Milutina Ilića da se maloletna devojčica Rea oduzme od majke, uz koju je odrasla, i dodeli ocu Robertu. Nataša je sa ćerkom pre skoro tri godine pobegla od muža iz Zagreba, gde je bila smeštena u sigurnu kuću. U toku je brakorazvodna parnica, a zagrebački sud je do okončanja postupka starateljstvo dodelio majci.

- Zašto nas država ne podrži? Dokle će da nam bude maćeha? Kako bilo ko može da dozvoli da u centru Šumadije neko odvede našu državljanku u drugu zemlju?! U ponedeljak organizujemo protest, a u sredu ćemo telima braniti Reu - poručuje poznanica ucveljene majke Slobodanka Dragićević.

Njena sugrađanka Aleksandra Radisavljević kaže da oni ne šire mržnju, niti je to protest protiv Roberta. To je protest protiv odvajanja deteta od majke:

- Pozivam predsednika države i Vlade, prvog potpredsednika i ministre, da nam se pridruže. Po Ljigu se priča da će kada budu oduzimali Reu doći hrvatski ambasador?! - kaže Aleksandra.

Advokati Nataše Matijević ističu da je sud u Ljigu izašao iz okvira nadležnosti i promenio rešenje Opštinskog suda u Zagrebu, koji je doslovce rekao:

„Zajedničko dete stranaka, maloletna Rea Matijević, živeće sa majkom Natašom. Ovo rešenje ostaje na snazi do pravosnažnog okončanja brakorazvodnog postupka ili do drugačije odluke suda.“

- Robert Matijević je nekoliko puta tražio da se Nataši oduzme dete i da ocu, pošto prethodne odluke nije ispoštovala. Sudija Ilić je odbijao zahtev. uz obrazloženje da je izvršnim rešenjem sud naložio da majka mora da obezbedi povratak deteta u Zagreb, a ne da joj se devojčica oduzme. Šta se desilo da preko noći promeni mišljenje, nikom nije jasno - kaže advokat Vladimir Marinkov.

On naglašava da je suština sudske odluke bila da se dete vrati u Zagreb da bi moglo nesmetano da viđa oca. Pošto je od pokretanja izvršnog postupka došlo do više susreta njih dvoje, u prostorijama Centra za socijalni rad, okolnosti su se promenile. Upravo ovo bio je jedan od razloga zašto se i Ministarstvo pravde pridružilo zahtevu Natašinih advokata da se obnovi postupak. Sud je zahtev glatko odbio.

Marinkov još navodi da Robert bar jednom mesečno dolazi u Ljig, u sud, i nikada nije tražio da vidi devojčicu. Kako nam je potvrđeno iz izvora bliskih Centru za socijalni rad u Ljigu, sud ih nije konsultovao da li se dete prilagodilo, niti šta misle o odvajanju deteta od majke.

Haška konvencija kaže da sud nije dužan da naloži povratak deteta ako lice koje se suprotstavlja povratku dokaže da postoji ozbiljna opasnost da bi povratak izložio dete fizičkoj ili psihičkoj traumi ili ga na drugi način doveo u nepovoljan položaj. Sud ni ove dokaze nije uzeo u obzir.

Sudija Ilić je za izvršenje presude oduzimanja deteta tražio asistenciju policije, „da po potrebi izađe na lice mesta u domaćinstvo izvršnog dužnika“. Ako ne preda dete u sledeću sredu ocu Robertu, bivšem zameniku hrvatskog direktora Carine u invalidskoj penziji, i učesniku Domovinskog rata, Nataši preti prinudno oduzimanje ćerke i zatvor!

Sudija Ilić 2009. nereizabran

Milutin Ilić, koji je na funkciju vraćen odlukom Ustavnog suda kao nereizabran sudija 2009. godine, odbio je da komentariše slučaj troipogodišnje Ree Matijević, jer je reč o maloletniku. Na komentar da mu je sigurno zato bilo teško da donese odluku da se dete razdvoji od majke, kratko je dodao:- Predmete ne shvatam kao lake i teške, svaki mora da se uradi sa jednakim žarom. Nikada nisam nijednu odluku komentarisao, pa neću ni ovu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja