Vučić, Dodik i Kusturica svečano otvorili Andrićgrad!
Foto: Tanjug

Presečena crvena vrpca

Vučić, Dodik i Kusturica svečano otvorili Andrićgrad!

Društvo -
Mi poštujemo sve druge, samo u miru možemo da se razvijamo i da napredujemo - nikom drugom nikakvo zlo ne želimo, izjavio je premijer Srbije
1 / 8 Foto: Tanjug

VIŠEGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i reditelj Emir Kusturica, svečano su danas, presecanjem crvene vrpce otvorili Andrićgrad.

Vučića su ispred kapija Andrićgrada dočekali Kusturica i Dodik, a posluženi su mu hleb i so.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija poštuje sve druge, da samo u miru možemo da se razvijamo i idemo napred, i da nikom ne želimo zlo.

On je rekao da moramo da napravimo ekonomski jaku Srbiju, zemlju bogatih ljudi, i da će na takvu Srbiju Republika Srpska uvek moći da se osloni i da će narod RS uvek moći da računa na Srbiju u skladu sa zakonom o paralelnim specijanim vezama i Dejtonskim sporazumom, na koji imamo pravo a da nikome ne smetamo.

Premijer je rekao da danas, na najveći srpski praznik, nije ni vreme ni mesto da se govori o malim ljudima ili onima koji bi da pokušaju da nam zatru istoriju ili da nas nateraju da zaboravimo.

"Mi poštujemo sve druge, samo u miru možemo da se razvijamo i da napredujemo - nikom drugom nikakvo zlo ne želimo", poručio je premijer.

On je naveo i da je vlada Srbije prepoznala značaj Andrićevog instituta i da će zajedno sa Vladom RS nastaviti da učestvuje u finansiranju njegovog rada i ocenio da će taj Institut biti neka vrsta vodilje i kritike svega onoga što radimo.

Imamo takav Institut koji imaju svi veliki narodi i možemo sa njim da se se ponosimo, sastavljen od ljudi od kojih ćemo uvek moći mnogo toga da naučimo, rekao je Vucić.

Premijer Srbije je rekao i da je počastvovan što se nalazi na ovom mestu i istakao da je Andrićev institut stecište umnih srpskih glava, mesto na kojem će se razmenjivati znanje i mesto na kojem ćemo "mnogo toga moći da naučimo svi mi koji smo dobili vaše poverenje, ali i svi oni koji dolaze posle nas".

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio da će srpski narod u BiH nastaviti da se bori za autonomiju, sa željom da kroz politički proces u budućnosti dođe i do samostalnosti.

"Treba nam mir i mi ga želimo, želimo da budemo deo civilizovane Evrope, ali ne želimo da nam Evropa nameće bosansku državu i jezik. BiH je pokazala sve osim toga da je sposobna da preživi, ali o tome ćemo govoriti u neko drugo vreme", rekao je Dodik.

Srbi, kako je istakao, neće dozvoliti nikome da oskrnavi njihovu istoriju i slobodu, jer pucanj Gavrila Principa u austrougarskog prestolonaslednika nije bio pucanj u Evropu, već pucanj za slobodu, početak emancipacije i konačno oslobađanje od okupatora.

"Slobodarske ideje tog vremena su nas vukle kroz sve ovo vreme. Došli smo u 2014. u kojoj razni međunarodni okupatori pokušavaju da nam nametnu ono što nije uspela Austrougarska...U čemu je razlika, zašto smo živeli ovih sto godina? Mi to ne želimo, hoćemo našu slobodu i hoćemo u njoj da živimo", rekao je Dodik.

Andrićev institut, centralna građevina Andrićgrada, je, prema Dodikovim rečima, upravo mesto sa koga će se proneti ime srpskog naroda i njegove borbe za slobodu, i na kojem će biti predstavljana nacionalna istorija i budućnost srpskog naroda.

"Svaki Srbin koji drži do sebe zna šta se ovde dešava - ovde je pozdrav slobodi i našem jedinstvu. Pozivamo sve da nam se pridruže u očuvanju mira na ovim prostorima i slobodi za sve", poručio je Dodik.

"Videli smo da mnogi žele, ne samo da eliminušu Srbe, već da i unište njihovu istoriju. Iz Sarajeva su isterali Srbe, a onda su počeli da nam otimaju i istoriju. Bilo je logično da tamo odakle smo morali da se iselimo povučemo i svoju istoriju i donesemo je ovde", rekao je Dodik.

Kako je istakao, srpska istorija je puna slobodarstva i stradanja za svoju slobodu i slobodu drugih, iako su drugi tokom 90-ih godina prošlog veka rekli da su Srbi razlog njihove neslobode."Danas je jasno da postoji nešto što ima ime i prezime, to je srpski narod, čije je ime Srbije, a prezime Republika Srpska", zaključio je Dodik.

Reditelj Emir Kusturica, koji je idejni tvorac projekta Andrićgrad, objasnio je da će taj kompleks biti lekcija kako se čuva identitet i kako se čitav jedan grad pretvara u kulturno dobro.Kusturica je istakao da u Evropi nema gradova posvećenih nobelovcima, a potreba da Srbi naprave takav grad verovatno leži u tome što, kako je rekao, kolonizatori na ovim prostorima nisu ostavili kulturni trag.Kako je objasnio, stara srpska reč trg znači grad, a od rušenja Nemanjićke carevine Srbi su izgubili smisao za život na trgovima, što će Andrićgrad promeniti.Kustirica je zahvalio Vladi RS i predsedniku Dodiku na pomoći koju su pružili ovom projektu, ali i Vladi Srbije i Srpskoj naprednoj stranci na prilozima koji su omogućili da se ovaj kompleks podigne.

Ispred kapija Andrićgrada okupljena je i omladina koja nosi majice sa likom Gavrila Principa na kojima piše "Iz principa iz Srpske".

Vučića, Dodika i Kusturicu, do bine koja se nalazi pored biste Ive Andrića, dopratio je vojni orkestar "Niš".

U Andrićgradu gde će danas biti obeleženo 100 godina od Sarajevskog atentata i početka Prvog svetskog rata, okupljen je veliki broj zvanica i državni vrh.

U Anrićgradu je i prvi potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Program je počeo ranije danas osveštanjem Crkve svetog kneza Lazara i srpskih mučenika, a liturgiju je služio Patrijarh srpski Irinej.

Na svečanosti prilikom otvaranja Andrićgrada obratiće se Vučić, Dodik i Kusturica, koji je idejni tvorac kompleksa Andrićgrad. Nakon svečane ceremonije otvaranja Andrićgrada, sledi program obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata.

Idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica poveo je danas premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika RS Milorada Dodika u obilazak ovog kulturno-istorijskog kompleksa, nakon svečanog otvaranja sa kojeg je poručeno da su razvoj i napredak mogući samo u miru.Kusturica i zvanice, među kojima su i srpski patrijarh Irinej, potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić i ministri Aleksandar Vulin i Nikola Selaković, princ Aleksandar Karađorđević, akadaemik Matija Bećković, prvo su obišli crkvu svetog kneza Lazara i srpskih mučenika koja je danas osveštana.

Ispred crkve svirao je orkestar Vojske Srbije, kao i orkestar Stanislav Binički, nakon obilaska crkve svirao je bend Emira Kusturice "No smoking orkestra" a zatim i srpsko pevačko društvo "Jedinstvo" iz Kotora, koje je izvelo pesmu "Dva se tića pobratila" po tekstu Kusturice.Nastupila je i Vasilisa sa unukom i ženskom grupom "Vrelo".

Nakon toga, Kusturica i gosti su se obratili novinarima, a svetski poznati i priznati režiser je rekao da je zahvaljujući razumevanju Dodika, RS i Srbije za tri godine napravljen grad u kojem postoji svaki segment naše istorije."Da bi pamćenje valjalo, trebalo bi ga osvežiti i da bi budućnost valjala i da bi bila dobra po nasb moramo da zastitimo identitet i imati osnovu u ovom gradu koji smo napravili", rekao je Kusturica.

Vučić je naveo da je zahvalan Kusturici i Dodiku na svemu što su uradili kao i narodu RS, što su izgradili Andrićgrad dodajući da je i Srbija malo pomogla i istakao da je ponosan što je prepoznat značaj i tog grada i pre svega Andrićinstituta."Verujem da ćemo umeti i uspeti da sačuvamo ono što smo vekovima čuvali, a da ćemo pametnijom, mudrijom, odgovornijom i ozbiljnijom potikom doneti bolju budućnost srpskom narodu u celini", rekao je on.Dodik je dodao da RS u svojim ambicijama da postane jaka i snažna ne treba da bude smetnja bilo kome i to nije upereno protiv bilo koga.

On je dodao i da RS želi moćnu i jaku Srbiju, koja će biti garant dobrosusedskih odnosa sa svima i biti integrisana u EU.

Vidovdan je suviše veliki dan da bih izgovorio i jednu lošu reč o malim ljudima

Premijer Srbije Aleksandar Vucičh izjavio je da je danas veliki i suviše veliki dan i veliki srpski praznik da bi sebi dozvolio da izgovori i jednu lošu i ružnu reč o malim ljudima.

Vučić je to rekao upitan da prokomentariše pretnje koje su njemu i predsedniku Srbije upućene sa skupa radikala u centru Beograda.

"Mislite to što kažu da ću da završim kao Đinđić - danas je suviše veliki dan da izgovorim i jednu lošu i ružnu reč o malim ljudima", kazao je premijer i lider SNS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track