HAOTIČNO STANJE: Ministre, u štrajku ti je 300 škola i 15.000 prosvetara
Foto: Kurir Štampano

Srećan početak školske godine

HAOTIČNO STANJE: Ministre, u štrajku ti je 300 škola i 15.000 prosvetara

Društvo -
Unija sindikata prosvetnih radnika obustavila rad na jedan dan i najavila nastavak protesta u slučaju da dođe do predviđenog smanjenja plata za 10 odsto

BEOGRAD - Mi smo odavno prestali da se borimo da nam povećaju plate, sad samo pokušavamo da se izborimo da nam ih ne smanje za deset odsto. Slika srpskog školstva je apokaliptična već godinama.Ovo je za Kurir izjavila Jasna Janković, portparol Unije sindikata prosvetnih radnika (USPRS), koja je juče organizovala štrajk upozorenja. Tako je više od 15.000 prosvetara iz 300 škola širom Srbije juče održalo štrajk upozorenja. Neke su potpuno obustavile nastavu, dok je u pojedinim prekid časova trajao od jednog do dva sata, a u Beogradu je na Trgu Nikole Pašića održan protestni skup, kojem su prisustvovali prosvetari iz 40 gradova Srbije.Nije im ni do čega- Nastavnici su ogorčeni, prvenstveno zbog toga što se ministar prosvete Srđan Verbić oglušio na sve njihove zahteve - rekla je Jankovićeva.Hodnici i učionice u Pravno-poslovnoj školi u Beogradu i Petoj beogradskoj gimnaziji juče su bili prazni, a nastavnici nisu bili raspoloženi za razgovor.

Bore se za svoja prava... Prosvetari na Trgu Nikole Pašića
Bore se za svoja prava... Prosvetari na Trgu Nikole Pašića

- Molim vas, nije mi ni do čega, ništa me ne pitajte - rekla nam je jedna nastavnica iz Pete beogradske gimnazije. Predsednik USPRS Dragan Matijević kaže da je sramota što prosveta u kojoj je oko 70 odsto zaposlenih visokoobrazovano ima najniže plate u javnom sektoru.Verbić hvalio učiteljice- Ovo je prvi štrajk upozorenja, a pratićemo kako će se situacija razvijati. Mi ćemo svakog 6. i 26. u mesecu, kad primamo platu, organizovati štrajk, ako dođe do najavljenog smanjenja plata posle rebalansa budžeta - kaže Matijević.Srđan Verbić, ministar prosvete, juče je za vreme štrajka bio u Bujanovcu i delio besplatne udžbenike. Nije se mnogo obazirao na štrajk, samo je prokomentarisao da nastavnici ovako daju loš primer đacima.- Mislim da bismo danas svi morali da svojim radom pokažemo kakav primer dajemo učenicima. Prvacima su njihove učiteljice najlepše i najpametnije na svetu, to je ogromna odgovornost. Oni moraju da pokažu ne samo kako se uči već kako se odgovorno odnosi prema radu i učenju - kazao je Verbić.

Gradonačelnik u poseti obrenovačkoj školiMALI POSLE PRIREDBE IGRAO BASKETU renoviranoj Osnovnoj školi „Jefimija“ u Obrenovcu, koja je bila oštećena u poplavama, održana je priredba za 115 đaka prvaka, a svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.- Posebno se zahvaljujem đacima i roditeljima koji su poslednjih mesec i po zajedno s nastavnicima radili na njenom sređivanju - rekao je Mali. Nakon priredbe gradonačelnik se na novoizgrađenom igralištu u društvu košarkašice Nataše Kovačević oprobao u šutiranju „trojki“. (A. K.)

Kako su spremili decu za prvi dan školeZorana MihajlovićPotpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastruktureNapravila sam užinu detetuZbog poslovnih obaveza u mestu Skela kod Obrenovca, gde smo obišli novu signalizaciju u zoni OŠ „Nikola Tesla“, nisam stigla da odvedem dete na prvi čas ove školske godine. Uspela sam jedino da mu pripremim sendvič za užinu. Generalno, najmanje vremena provodim sa svojim detetom jer je takav posao koji radim.Rasim Ljajić Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacijaMoja deca samo traže pareImao sam mnogo posla za vikend, pa nismo stigli da obavimo kupovinu dečjih patika i druge opreme. Međutim, moja deca su već velika, imaju 13 i 15 godina, i samo im je važno da dobiju novac, a sami će se snaći pri nabavci školskih potrepština.Aleksandar Antić Ministar rudarstva i energetikeSinu ću morati da kupim novu odećuMoj sin je treći razred srednje škole. Spisak knjiga još nije dobio, tako da ćemo otići tokom nedelje da ih kupimo. Pošto je izrastao i visok je 1,95, moraću da mu kupim novu garderobu. Samo sam mu dao savet da mora da uči jer će jedino tako uspeti da nešto postigne u životu.Siniša Mali Gradonačelnik BeogradaRekao sam sinovima da slušaju nastavnikeUspeo sam da završim sve očinske obaveze na vreme. Starije dete je treći razred, a mlađi Viktor krenuo je u prvi razred osnovne škole. Školski pribor, udžbenike i opremu kupili smo na vreme, tako da mi je juče ostalo samo da im, kao i drugoj deci, poželim da budu dobri đaci, da slušaju nastavnike, da rade domaće zadatke i da se lepo druže.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track