NESTALE BEBE Očajni roditelji: Nećemo zakon i pare, već istragu
Foto: Nebojša Mandić

5.000 potraga

NESTALE BEBE Očajni roditelji: Nećemo zakon i pare, već istragu

Društvo -
Tvrdim da službe bezbednosti imaju informacije o adresama na kojima danas žive naša deca, naglašava Radiša Pavlović, jedan od roditelja

BEOGRAD - Nećemo nikakav zakon o nestalim bebama, ni odštetu koju on predviđa za roditelje. Nama novac ne znači ništa. Mi hoćemo da država sprovede ozbiljnu istragu i da se istina o našoj deci konačno sazna.Ovo za Kurir poručuje Radiša Pavlović, predstavnik Udruženja za istinu i pravdu o nestalim bebama, koje traži da se hitno povuče Nacrt zakona o nestalim bebama. U ovom trenutku, kaže Pavlović, čak 5.000 roditelja u Srbiji sumnja da im je neko oteo dete.

- Među njima sam i ja. Tražim dva sina blizanca, koji sada imaju 27 godina. Najoštrije se protivimo donošenju zakona o nestalim bebama jer je to čisto gubljenje vremena i ne znači ništa roditeljima. Ovaj zakon predviđa odštetu za nas, a nama novac ne treba. Mi želimo da se u skladu postojećih propisa i Krivičnog zakonika sprovede istraga, da je obavi specijalno odeljenje tužilaštva, kako i dolikuje ovako ozbiljnom slučaju, i da se istina konačno sazna - ističe Pavlović.Javna rasprava o nacrtu zakona završava se 20. septembra i to je rok koji ovo udruženje daje državi da odustane od svoje namere. U suprotnom će, poručuju, organizovati masovne proteste.- Nećemo odustati dok država ne pokaže volju da se sazna istina o nestalim bebama. Ako treba, organizovaćemo stalne i masovne proteste. Tvrdim da službe bezbednosti imaju informacije o adresama na kojima danas žive naša deca i, da država hoće, to bi vrlo brzo moglo da se sazna. Zakon, međutim, sve svodi na parnične postupke i dobijanje odštete, a ne na saznavanje istine. Pritom, svi znamo kakvo nam je sudstvo i za nas je apsurdno da se u sve to uopšte upuštamo - napominje Pavlović.On poziva premijera Aleksandra Vučića, kojem je uputio i dopis, da odgovori na vapaj nesrećnih roditelja i spreči zamajavanje javnosti donošenjem bespotrebnih zakona.

Hoće istinu... Radiša Pavlović
Hoće istinu... Radiša Pavlović

Šta zakon nudiODŠTETA DO 10.000 EVRAPrema nacrtu zakona o nestalim bebama, roditelji kojima država nije bila u stanju da pruži adekvatan odgovor o sudbini nestalog deteta dobijaju odštetu do 10.000 evra. Nacrt predviđa da podnosilac tužbe ili krivične prijave u roku od 30 dana dostavi dokumentaciju koja podrazumeva pol deteta, uzrok smrti, način saopštavanja i podatke o obdukciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track