AKCIJA KURIRA: Junaci albanske golgote dobiće ceo spomenik!

Završimo mauzolej na ostrvu Vido

AKCIJA KURIRA: Junaci albanske golgote dobiće ceo spomenik!

Društvo -
Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja finansiraće projekat za postavljanje 3,5 metra visokih bronzanih statua dva srpska vojnika

BEOGRAD - Akcija Kurira tokom koje bi svi zajedno trebalo da napravimo, a potom i postavimo dva srpska vojnika od bronze, kako bi konačno, sto godina posle albanske golgote, bila završena spomen-kosturnica na ostrvu Vidu, počinje.

Ovako je zamišljen mauzolej... Projekat arhitekte Krasnova
Ovako je zamišljen mauzolej... Projekat arhitekte Krasnova

Budući da je mauzolej s kostima stradalnika koji su peške prešli Albaniju u Prvom svetskom ratu, i izdahnuli na Krfu i Vidu, u nadležnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prvi i formalni korak mora napraviti ta institucija Vlade Srbije.

- Ministarstvo će već danas od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture formalno zatražiti predračun troškova izrade i postavljanja dve skulpture bronzanih vojnika ispred mauzoleja na Vidu, koji su predviđeni originalnim projektom arhitekte Nikolaja Krasnova. Naravno, to bi bio grub i samo okvirni predračun, dok će tačni troškovi biti poznati po izradi projekata - rekao je za Kurir Dragan Popović, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Strahote... Imao 27 kilograma kada je stigao na Vido, gde je i preminuo
Strahote... Imao 27 kilograma kada je stigao na Vido, gde je i preminuo

Popović je naveo i da ministarstvo, nažalost, nema novca kojim bi moglo da finansira izradu i postavljanje skulptura. Novca neće biti ni u budžetu za 2016. jer će to, kako je naglasio Popović, verovatno biti ogromna suma, a i već su isplanirana ulaganja u popravku Zejtinlika kod Soluna i Zebrnjaka kod Kumanova.- Iako nemamo novca da finansiramo čitav vaš poduhvat, koji podržavamo, ministarstvo će od sredstava koje je uštedelo ove godine platiti izradu projekta za postavljanje tih skulptura na Vidu - obećao je Popović.(J. S. S.)

Lena KovačevićIDEOLOGIJA U SUŠTINI PROBLEMAPevačica Lena Kovačević, koja podržava našu akciju, ističe da je problem sa spomen-kosturnicom na Vidu dvojak.- Prvi, na koji se najčešće svi pozivaju, materijalne jeprirode, međutim, drugi, mnogo važniji je - ideološki, jer nijednu vlast posle Drugog svetskog rata zapravo nisu interesovali stradali u Prvom svetskom ratu. To je suština problema, a ne visina statua vojnika. O tome sam imala prilike da slušam i tokom odrastanja - rekla je Kovačevićeva i dodala da spomen-kosturnica na Vidu nije jedina zaboravljena i nedovršena, već da su takva još mnoga mesta stradanja u Prvom svetskom ratu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track