SPAŠENE SRPSKE SVETINJE NA KOSOVU: SPC pozdravlja odluku UNESKO
Foto: Nemanja Pančić

Pitanje duhovne i kulturne baštine

SPAŠENE SRPSKE SVETINJE NA KOSOVU: SPC pozdravlja odluku UNESKO

Društvo -
BEOGRAD - Srpska Pravoslavna Crkva pozdravlja odluku UNESKA kojom je odbijen predlog za prijem tzv. Kosova u ovu organizaciju, saopštila je SPC.

Srbija i Srpska Pravoslavna Crkva su sve vreme tražili odlaganje ove rasprave, kako bi se izbegla nepotrebna politička konfrontacija, ali pošto zahtev Srbije nije usvojen, pristupilo se glasanju koje je pokazalo da u UNESKU ipak ne postoji spremnost da se donose ishitrene političke odluke koje ugrožavaju bezbednost kulturne baštine i dijalog koji Beograd već vodi sa Prištinom.

Očigledno je da se pitanje duhovne i kulturne baštine ne može rešavati politizacijom posebno u situaciji gde je nakon rata na Kosovu i Metohiji uništeno toliko mnogo hrišćanskih pravoslavnih svetinja i grobalja. Poverenje se mora graditi delima, a ne rečima, a ponajmanje negiranjem veoma teške situacije u kojoj već godinama posle rata živi naš verni narod i naše svetinje na Kosovu i Metohiji, piše u saopštenju.

"Zato i ovom prilikom Srpska Pravoslavna Crkva poziva na dijalog i izgradnju poverenja kao jedini put za rešavanje svih problema i zahvaljuje svim onim zemljama koje su dale podršku putu dijaloga i razumevanja" navodi se u saopštenju SPC.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja