icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

Biomasa umesto uglja

Spas za jug Srbije!

Biomasa umesto uglja

Društvo
Korišćenjem šumskih ostataka godišnje se uštedi približno 2,4 miliona tona nafte

BEOGRAD - Sunce, voda, vetar...

 

Srbija je veoma bogata obnovljivim izvorima energije, a najveći potencijal ima biomasa - poljoprivredna i drvna - i njen potencijal procenjuje se na 2,4 miliona tona nafte.

 

Briketi i peleti

 

- Značajan deo srpske privrede baziran je na poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji, glavnim izvorima poljoprivredne biomase, koja može da se koristi u energetske svrhe. Osim toga, voćarstvo je još jedan važan izvor biomase. Trećina Srbije pokrivena je šumama, glavnim izvorom biomase. Za nas je najperspektivnije korišćenje biomase za zagrevanje prostora u domaćinstvima i zgradama korišćenjem briketa i peleta od biomase i za proizvodnju električne energije - u severnim delovima korišćenjem poljoprivredne biomase, a u južnim korišćenjem šumskih ostataka i šumskog otpada. Potom se može koristiti za daljinsko grejanje, posebno u južnim delovima Srbije, gde još nije razvijena gasna mreža i gde se za potrebe daljinskog grejanja koriste mazut i ugalj - navodi Petar Škundrić, savetnik premijera za energetiku.

 

Pored biomase, Srbija poseduje i značajan potencijal na malim vodotocima i u vetro-parkovima:

 

- U energiji vetra, imamo potencijal za proizvodnju 2,3 milijarde kilovat-časova električne energije, što je sedam odsto sadašnje proizvodnje. Lokacije s najvećom prosečnom godišnjom brzinom vetra u Srbiji su Midžor, Suva planina, Vršački breg, Tupišnica, Krepoljin i Deli Jovan. Započeli su radove na izgradnji vetro-parka na Vrškoj čuki.

 

Sunce juga

 

I konačno, najveći potencijal za korišćenje solarne energije imaju Niš, Kuršumlija i Vranje. Prošle nedelje su započeti radovi na izgradnji solarne elektrane snage dva megavata u Kuršumliji i biće završeni za 50 dana.

 

Procene su da bi korišćenjem sunčeve energije za zagrevanje vode i prostora godišnje moglo da se uštedi i do jedne petine struje.

 

Solarna energija

 

1.400 kWh godišnje po kvadratu je sunčevo zračenje u Srbiji

 

40 odsto je veće od evropskog proseka

 

130 litara nafte je ekvivalent godišnje proizvodnje 1 m2 solara Vodotokovi

 

10 MW je potencijalni kapacitet malih hidroelektrana

 

3 odsto ukupnih obnovljivih izvora su hidro-potencijali

 

0,4 miliona tona nafte uštedeće se radom malih hidroelektrana Vetar

 

2,3 milijarde kilovat-časova električne energije je potencijal

 

7 odsto sadašnje proizvodnje struje zameniće se vetro-elektranama

 

 

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...