NIJE TEŠKO BITI FIN: Danas je Svetski dan ljubaznosti
Foto: Profimedia

Obavezno obradujte svoje bližnje

NIJE TEŠKO BITI FIN: Danas je Svetski dan ljubaznosti

Društvo -
Pokušajte da se setite kada ste poslednji put nekome otvorili vrata, ustali starijoj gospođi u autobusu ili pustili nekoga ko je u žurbi da preko reda završi svoj posao... Takvo ponašanje je poželjno svaki dan, a posebno danas kada se obeležava Svetski dan ljubaznosti.

Ovaj "praznik" se obeležava na inicijativu Svetskog pokreta za ljubaznost, koji je u Tokiju je 13. novembra 1998. godine organizovao konferenciju o ljubaznosti i tom prilikom je donesena posebna deklaracija koja govori o toleranciji i prihvatanju različitosti.

Naglašavajući važnost pomenute deklaracije, upravo je 13. novembar izabran za Svetski dan ljubaznosti.

Svetski dan ljubaznosti posebno se obeležava u Kanadi, Japanu, Australiji, Nigeriji i Saudijskoj Arabiji, a poslednjih nekoliko godina sve veću popularnost stiče i u Indiji, Italiji, Singapuru i Velikoj Britaniji.

Ilustracija: Profimedia
Ilustracija: Profimedia

Ovaj dan je prilika da razmislimo o svojim dosadašnjim postupcima, postavljajući se iznad teritorijalnih, kulturoloških ili religionalnih granica i da shvatimo da smo deo globalnog društva, jer nismo ni bolji ni lošiji od pripadnika drugih kultura, rasa ili religija.

Takođe, prema savremenoj psihologiji, ljubaznost prema drugima uvećava našu sreću. Nasmešite se i pomozite kolegama, udelite komplimente prijateljima, poklonite čokoladu, ponudite zagrljaj ili pošaljite poruku dragim ljudima koje dugo niste videli.Prošle godine na ovaj dan u Singapuru je podeljeno 45.000 cvetova.

U Srbiji se ovaj dan ne obeležava posebnim akcijama ali to ne sprečava svakog pojedinca da najdražim osobama poklone cvet, učine neko dobro delo prema neznancima ili prijateljima pošalju čestitku mejlom.

Ne zaboravite, lepa reč i gvozdena vrata otvara.

(EPK / B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track