SEJDINOVIĆ: U Srbiji se stvara kult ličnosti
Foto: Printscreen/N1

Mediji u položaju istom kao 90-tih

SEJDINOVIĆ: U Srbiji se stvara kult ličnosti

Društvo -
Nedim Sejdinović, predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine, rekao je da će novinari današnjim protestom tražiti da premijer Vučić održi obećanje i smeni Gašića.

On dodaje da su demokratski procesi u Srbiji duboko podriveni, a da od 2012. prisustvujemo stvaranju kulta ličnosti.

Skup pod nazivom "Novinari ne kleče - predsedniče Vlade održite obećanje" biće održan u 19 časova - u Beogradu ispred Vlade Srbije, u Novom Sadu na Trgu slobode, dok će u Nišu biti organizovan ispred Narodnog pozorišta. U Kragujevcu novinari će se okupiti na Trgu kod Krsta, a u Vranju ispred zgrade Skupštine Grada Vranja.

Sejdinović objašnjava da će protest novinara biti održan paralelno u devet gradova u Srbiji, sa ciljem da podsete premijera Vučića na njegovo obećanje da će da razreši ministra Gašića, koji je uspeo u samo jednom rečenici da uvredi sve novinare i žene u ovoj zemlji.

On podseća na izjavu premijera da će Gašić zadržati neku od funkcija, i kaže da novinari protestom žele da upozore da se njegov čin dodatno relativizuje ukoliko bude smenjen sa mesta ministra odbrane, a nastavi da obavlja neku drugu, važnu funkciju u državi.

Ne prisustvujemo prvi put činjenici da se krše obećanja i da neke stvari pokušavaju da se prolongiraju i smeste u neku vrstu zaborava, ističe Sejdinović i dodaje: "Činjenica je to da je ministar Gašić morao da bude i ranije smenjen zbog drugih skandala, ali ovde imamo obećanje Aleksandra Vučića, pa očekujemo da ono bude i ispunjeno".

Govoreći o stanju u medijima, kaže da je veliki broj problema uticao na položaj novinara, devastaciju profesije i kršenje etičkih normi.

"Medijska legislativa je bila konfuzna, mi i dan-danas ne možemo iz tog haosa da izađemo", kaže Sejdinović.On dodaje da tome treba pridodati i pritisak političara, ekonomsku situaciju - jer se u vreme ekonomskih kriza smanjuje odliv novca za medije.

"Što se tiče medijske slobode, najbolje bi bilo da Aleksandar Vučić razmisli najpre o samom sebi", dodaje.Nejdinović ocenjuje da su najveći udarac mediji i novinari doživeli 90-ih i da ni danas iz tog položaja nisu uspeli da izađu.

(n1info.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track