VELJOVIĆ POD ISTRAGOM: Zloupotrebio funkciju i učestvovao u prljavim poslovima
Foto: Marina Lopičić

Policija proverava odlazećeg direktora

VELJOVIĆ POD ISTRAGOM: Zloupotrebio funkciju i učestvovao u prljavim poslovima

Društvo -
Fokus je na imovini i prihodima prvog čoveka policije, a slučaj bi mogao da se proširiti i na druge njegove afere

BEOGRAD - Odlazeći direktor policije Milorad Veljović pod ozbiljnom je istragom zbog sumnji za zloupotrebu službenog položaja. U središtu istrage trebalo bi da se nađe provera Veljovićeve imovine i prihoda, a slučaj bi se mogao kasnije proširiti i na druge afere koje su mu pripisivane, saznaje Kurir.Prema rečima našeg izvora, istragu o Veljoviću sprovodi Sektor unutrašnje kontrole policije.- Istraga je opsežna i MUP je odlučan da se stavi tačka na korupciju u policiji. Veljović je jedan od onih koji se sumnjiče da su zloupotrebili službeni položaj time što je prekršio zakon i radio u suprotnosti sa onim što njegova funkcija zahteva - otkriva naš sagovornik.

Neke od afera Milorada Veljovića, odlazeći direktor policije bio je akter mnogih mutnih priča o kojima smo pisali
Neke od afera Milorada Veljovića, odlazeći direktor policije bio je akter mnogih mutnih priča o kojima smo pisali

Spremaju čistku

Da u MUP spremaju udar na sve koji imaju veze s kriminalom, potvrdio je i ministar policije Nebojša Stefanović, koji je izjavio da u ovom ministarstvu nema mesta za korumpirane.- Oni koji su veterani, koji su se borili, koji su branili otadžbinu, samohrani roditelji i socijalno ugroženi biće pošteđeni. Međutim, ne možemo da ostavljamo one koji su tražili mito građanima, koji su korumpirani. Svi koji su kriminalizovani deo MUP moraju da odu - rekao je Stefanović.On, međutim, nije odgovorio na pitanja Kurira da precizira koji policajci će biti predmet istrage.Nekadašnji operativac Službe državne bezbednosti Božidar Spasić smatra da je motiv istrage protiv Veljovića očigledan.- Najava ministra unutrašnjih poslova da će penzionisati direktora policije zapravo je znak da unutrašnja kontrola vodi istragu u vezi s brojnim aferama u kojima se pominjao Milorad Veljović. Takođe, istraga bi trebalo da otkrije da li je Veljović s mesta direktora policije štitio neke ljude, posebno iz policijskih i tajkunskih krugova, a krivične prijave protiv njih stavljao u fioke - kaže Spasić.
Ima se, može se...  Kuće porodice Veljović na Goliji
Ima se, može se... Kuće porodice Veljović na Goliji

Odakle pare?

Inače, u vezu s Veljovićima dovodile su se nekretnine, za koje nije do kraja razjašnjeno kojim novcem su izgrađene. Tako su sagradili dve kuće na Goliji, na mestu gde je gradnja zabranjena, dok se treća kuća nalazi u Surčinu.S druge strane, ima i onih koji sumnjaju u čistku u policiji. Kriminolog Dobrivoje Radovanović veruje da se eventualnom istragom o Veljoviću teži da se „pokrije“ njegova smena.- Nije mi najjasnije zašto se sada pokreće istraga u vezi s njegovom imovinom ukoliko je sve to bilo poznato i dok je Dačić bio ministar policije. Posle toliko godina tek sada izlazi na videlo nešto o čemu se već znalo - ocenjuje on.

Veze s hrvatskim tajkunomČINIO USLUGE IVICI TODORIĆU?Milorad Veljović dovodio se 2013. u vezu s hrvatskim tajkunom Ivicom Todorićem, da mu je preko svog kuma Vuksana Stojanovića omogućio ozbiljan uticaj na teritoriji Srbije.Stojanoviću su za usluge i posao koji je obavljao uplaćivane enormne plate, pisao je tada Kurir, a Veljoviću su plaćana putovanja po hrvatskim letovalištima. Ova saznanja nikad nisu demantovana.

Muk u policijiVELJOVIĆ I SUK ĆUTEPovodom naših saznanja o istrazi protiv Milorada Veljovića poslali smo pitanja njemu i Sektoru unutrašnje kontrole. Međutim, do zaključenja broja nismo dobili odgovore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track