NOVA TEHNOLOGIJA U ŽELEZNICI SRBIJE: U pripremi dispečerski centar za upravljanje vozovima
Foto: Dragana Udovičić

Memoranduma o strateškom partnerstvu sa Rusijom

NOVA TEHNOLOGIJA U ŽELEZNICI SRBIJE: U pripremi dispečerski centar za upravljanje vozovima

Društvo -
U preduzeću Infrastruktura železnica Srbije potpisan je ugovor za projektovanje Jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje vozovima, a početak radova planiran je za mart 2016. godine, saopštile su danas Ruske državne železnice.

Jedinstveni dispečerski centar, kako navode, trebalo bi da bude završen za oko godinu i po dana, a podići će upravljanje saobraćajem u Srbiji na nov tehnički nivo, uz primenu najsavremenije tehnologije.

Uz korišćenje panoa za kolektivnu upotrebu, biće moguće da se prognozira situacija na železničkoj pruzi, uzimajući u obzir sve faktore rizika. Cilj je da se kroz onlajn praćenje mogu doneti hitne odluke za upravljanje saobraćajem.

Centar će se graditi po fazama, a kako navode, nakon izrade projektne dokumentacije i potpisivanja potrebnih dokumenata, planira se da pripremni radovi otpočnu u martu 2016. godine.

Stvaranje dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem postalo je deo Memoranduma o strateškom partnerstvu, koji su 27. oktobra potpisali RŽD Internešnl i Infrastruktura železnica Srbije.

Projektnu dokumentaciju će izraditi ruski Naučno-istraživački i projektno-gradjevinski institut za informatizaciju, automatizaciju i veze u železničkom saobraćaju, a još nije poznato kolika je vrednost projekta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track