icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

PROTEST #NOVINARINEKLEČE: Stefanović da prestane da zastrašuje javnost i vrši pritisak na pravosuđe

Gašić i dalje na funkciji ministra odbrane

PROTEST #NOVINARINEKLEČE: Stefanović da prestane da zastrašuje javnost i vrši pritisak na pravosuđe

Društvo
Nastavak protesta "Novinari ne kleče" zakazan je za ponedeljak 25. januara u više gradova Srbije sa ciljem da se izbore za odbranu prava građana na informisanje u javnom interesu i otpor seksizmu i rodnoj diskriminaciji u izjavama i postupcima nosilaca državnih funkcija.

"Pozivamo sve građane i građanke Srbije da nam se pridruže i podrže nas u nastavku protesta pod nazivom 'Novinari ne kleče'", piše u pozivu organizacije "Novinari na kleče" u kojem se navode i razlozi za okupljanje:

 

"Novinari i novinarke su već duže vreme izloženi najrazličitijim pritiscima, a situacija se svakodnevno pogoršava. Zbog toga smo prinuđeni da revidiramo svoje zahteve, u prvi plan - kao i do sada - ističući potrebu da nam se omogući da objektivno i pravovremeno informišemo građane i građanke o svim pitanjima koja su za njih značajna.

 

1. Zahtevamo od ministra Nebojše Stefanovića da prestane da se neodgovorno ponaša, zastrašuje javnost i vrši pritisak na pravosuđe neosnovanim optužbama na račun novinara.

 

2. Kako bi se afera u vezi s praćenjem i prisluškivanjem novinara konačno razrešila, tražimo da Tužilaštvo što pre ispita navode iz krivične prijave protiv Stefanovića.

 

3. Zbog situacije u kojoj su se našle naše kolege u Pančevu, zahtevamo da Srpska napredna stranka prestane da primorava novinare da se učlanjuju u stranku, kako bi zadržali posao. Takođe, tražimo da se pokrene postupak protiv onih koji su prinudili ili pokušali da prinude novinare na učlanjivanje u SNS.

 

Prethodni protest ispred zgrade Vlade Srbije, Foto: Aleksandar Jovanović
Prethodni protest ispred zgrade Vlade Srbije, Foto: Aleksandar Jovanović

4. Tražimo poštovanje autorskih prava novinara i fotoreportera i protivimo se novom tumačenju Zakona o autorskim i srodnim pravima, kojim se krše osnovna profesionalna prava naših kolega. Ovim tumačenjem dodatno se otežava položaj medija i onih koji u medijima rade. Solidarišemo se s kolegama fotoreporterima, kao što su se i oni solidarisali s nama.

 

5. Ministru za informisanje Ivanu Tasovcu postavljamo pitanje: Poštovani ministre, šta ste konkretno preduzeli povodom praćenja, vređanja, verbalnog progona i ucenjivanja novinara i novinarki? Ivan Tasovac dužan je takođe da položi račune šta je (i da li je išta) učinio da zaštiti dostojanstvo novinarske profesije i obezbedi nam uslove za normalan rad. Odgovore na ova pitanja dugovaće novinarima i posle isteka mandata.

 

Ivan Tasovac, Foto Dado Đilas
Ivan Tasovac, Foto Dado Đilas

6. Povod za početak ovih protesta bio je komentar ministra Bratislava Gašića upućen koleginici Zlatiji Labović, odnosno zahtev da on zbog toga bude smenjen. Premijer je tu smenu obećao, ali je nije sproveo. Iako su u međuvremenu najavljeni izbori, smatramo da bi smena ministra odbrane - koliko god simbolična bila - ipak pokazala neslaganje premijerom s njegovim postupkom. U suprotnom, biće jasno da se Aleksandar Vučić saglasan s uvredom koja je izrečena našoj koleginici, ali i da je lagao kada je obećao Gašićevu smenu."

 

Novinari zahtevaju od svih političara i državnih funkcionera da se uzdrže od pritisaka, zastrašivanja, ucenjivanja i pokušaja uticaja na uređivačku politiku, kao i da budu otvoreni za novinarska pitanja i da na njih odgovaraju bez odlaganja - tačno, precizno i iscrpno.

 

Gašić je i dalje ministar odbrane, Foto: Beta
Gašić je i dalje ministar odbrane, Foto: Beta

 

U saopštenju se podseća da mediji ne služe za njihovu ličnu promociju već kao kanal preko kojeg bi trebalo da građanima polažu račune o svom radu.

 

"Vlasnike, menadžere i urednike medija pozivamo da se odupru pritiscima i uticajima, da od njih zaštite svoje zaposlene, ali i da im omoguće minimum egzistencije i poštovanje zakonom predviđenih radnih prava.", piše u saopštenju u kome se dodaje da odbijaju podršku političara i političkih partija njihovim zahtevima, kao i svaki pokušaj povezivanja protesta sa bilo kojom političkom partijom.

 

"Iako to ne možemo sprečiti, ne gledamo blagonaklono na pojavljivanje pojedinih političara na našim protestnim skupovima. Neka svoju podršku pokažu kroz svoj javni angažman i savesno obavljanje funkcija koje su im poverene. Sve političke opcije snose deo odgovornosti za stanje u kojem smo se našli, a političari svih boja tek moraju da nauče da prihvate odgovornost za sopstvene postupke i da se na odgovarajući način ponašaju prema predstavnicima medija", objašnjava se u saopštenju i zaključuje:

 

I prava fotografa ugrožena, Foto: Profimedia
I prava fotografa ugrožena, Foto: Profimedia

 

"Konačno, pozivamo sve kolege i koleginice - novinare, fotoreportere, snimatelje i sve ostale zaposlene u medijima, da nam se pridruže - kako na protestnim skupovima, tako i nepristajanjem na kršenje profesionalnih standarda u svom svakodnevnom radu. Razumemo da su egistencijalno ucenjeni i da, osim što su u teškim materijalnim i socijalnim uslovima kao i većina građana, nose i teško breme profesionalne odgovornosti. Samo ako svi zajedno savladamo strah, možemo se nadati da ćemo nešto promeniti. Veliki deo odgovornosti za sve što nam se desilo snosimo i sami, jer nismo na vreme pružili dovoljno snažan otpor. Krajnje je vreme da to učinimo."

 

Protesti u Beogradu održaće se ispred Vlade Srbije,  u Novom Sadu na Trgu Slobode, u  Nišu na platou ispred Narodnog pozorišta, u Kragujevcu na Trgu kod krsta, u Novom Pazaru u Pešačkoj zoni, kod Sebilja, u Čačku na platou ispred Doma kulture, u Šapcu ispred stare robne kuće, u Kikindi na Gradskom trgu ispred opštine, u Lazarevcu kod Rudarske česme, Mladenovcu ispred zgrade GO Mladenovac.

 

(Z. T. D.)

 

 

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...