PISMENI ZADATAK NASMEJAO SRBIJU: Promašena tema, a ocena je 5+
Foto: Pismeni Zadatak, Pisanje, Olovka, Hemijska, Učenici, Studenti, šokola, Foro Profimedia

Bog tako veliki, ja tako mali, pa se zbunio preda mnom

PISMENI ZADATAK NASMEJAO SRBIJU: Promašena tema, a ocena je 5+

Društvo -
Svi koji su ikada pisali pismeni sastav u školi morali su da paze da ne promaše temu, jer tada sledi jedinica bez obzira na to koliko ste lepo pisali. Ipak, rad jednog gimnazijalca toliko je oduševio profesorku da je zanemarila što nije pisao na zadatu temu.

Pismeni zadatak koji je izvesni Ševa pisao krajem devedesetih godina godinama zasmeva Srbiju i navodi se kao neprevaziđeni primer veštog izbegavanja teme.

Naime, učenici su oduvek morali da očitaju lektiru kako bi se pripremili za pisanje sastava. Izbor na pismenom zadatku je bio između dve teme: "Koštana" i "Svetlosti nesta, prestadoh da čitam i tuga me obli: opet živim" Ševa je izabrao ovu drugu, ali je odlučio da je obradi na veoma originalan način... Evo šta je napisao:

"Gledam, al' oči su mi sklopljene. Osećam miris sveže lakiranog drveta. Pomislih kako je moj mrtvački Sanduk prilično dobar za pare koje sam dao. Da, konačno sam umro. Slušam popa koji nariče i decu koja se deru: "Kuku! Strikooo!" Odlučih da se malo prošetam, da vidim je l' mi baba Bosa došla na sahranu. Začudio sam se kad sam shvatio koliko se lako krećem.

Moram priznati da sam zadovoljan. Sahrana je prilično dobro urađena. Mile, prvi gučevački trubač sa svojim bleh orkestrom dobro je obavljao posao. Svinja se okretala na ražnju, dok se moj pijani zet valjao u blatu. Baba Stana je sa dedom Milojicom zamišljeno gledala u moj grob i uzdisala. Počeh da vičem: "Šta kukaš stara, nije Omoljica mrtav, opet živim", ali se setih da ne može da me čuje.

Ilustracija: Sutterstock
Ilustracija: Sutterstock

Pogledah jos jednom moje sirote unučiće ipomislih: "E deco, deco, ko je vas poznavao ni pakao mu neće teško pasti.

"Osetih u tom trenutku kako me nešto vuče na gore: "E pa dođe vreme da se rastajemo". Putovao sam, mogu vam reći, dobrih pet sati. Na vratima raja stajao je Sveti Petar.

"Zdravo Petre, pa dođe vreme da se i mi ispričamo". Petar me je mrko gledao, ali konačno prozbori: "Ne piše ti se dobro, Omoljice, puno si grešio. Bog te čeka."

Priznajem, malo sam se uplasio, jer ovo mi je, znate, bio prvi susret sa Bogom, a to nije mala stvar. Ćutim ja, ćuti on. I tako ćutimo mi jedno pola sata i konačno se odvažih pa rekoh:

"Dobar dan, Bože!". Opet ćutimo, a mene već počele i noge da izdaju. Znate, ne umire čovek svaki dan. Konačno Bog popravi kravatu, promeškolji se malo na svom oblaku i rece: "Kazi Omoljice."

Ovaj govor sam prilično dugo spremao pa sam rešio da mu kažem sve od prve do posledje reči: "O Boze, vladaru carstva nebeskog, Ti koji nebom hodaš, Tvorcu mog psa Marka, sinova Mirka i Žuje, baba Bose i deda Radovana, mog kuma Spasoja i izvinjavam se ako sam nekoga u svoj brzopletosti zaboravio da spomenem..."

Tu stadoh i primetih da se zbunio. Zamislite - Bog tako veliki, ja tako mali, pa se zbunio preda mnom. Međutim, našao je nekako prave reči, pa reče:

"Jesi li ti Omoljice pročitao "Koštanu"?"

"Nisam", velim ja.

"A jesi li, Omoljice, primetio da svetlosti nesta?"

"Nisam - opet ću ja zbunjeno."

"Da li te tuga obli, Omoljice?"

"Ne Gospode", rekoh, a zašto?

"Zato što je to, Omoljice, tema ovog pismenog zadatka, i bojim se da si promašio temu."

Bog je moćan - pomislih u sebi..."

Ovaj pismeni zadatak je, možda, uspeo da se izvuče sa pozitivnom ocenom iako je promašio temu i duže od decenije zasmeva Srbiju i region. Ipak, da bi napisao ovakav rad Ševa je sigurno čitao mnogo drugih knjiga koje verovatno nisu bile na spisku lektire. Zato evo zaključka za sve školarce koji bi hteli odličnu ocenu: uspešno ćete "prevariti" profesorku književnosti iako promašite temu samo ukoliko budu mnooogo čitali!

(Z. T. D.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track