NDNV: Žalba Savetu za štampu zbog tekstova objavljenih u Politici
Foto: Printscreen

Kršenje novinarskog kodeksa

NDNV: Žalba Savetu za štampu zbog tekstova objavljenih u Politici

Društvo -
NOVI SAD - Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) žalilo se danas Savetu za štampu povodom tekstova objavljenih u dnevnom listu Politika u januaru i ocenilo da je cilj tih tekstova bio narušavanje ugleda tog udruženja i ugrožavanje bezbednosti njegovih rukovodećih ljudi.

U žalbi Savetu za štampu, NDNV je naveo da su u tri povezana teksta Politika i njeni autori, "sa ciljem i namerom", prekršili čitav niz odredbi Kodeksa novinara Srbije, među kojima su i svesno prećutkivanje činjenica, korišćenje samo jednog izvora, ali i druge članove Kodeksa koji se odnose na falsifikovanje činjenica i na diskriminaciju.

NDNV je podneo žalbu na tekstove "Kako zaraditi 45.000 dolara preštampavanjem starih tekstova", "Na vaše uvrede mogu samo da odgovorim brojkama", kao i na tekst "Psovačka strana 'druge Srbije'", koji je Politika prenela sa, kako se navodi, "ekstremističkog rusko-srpskog sajta Fond strateške kulture".

NDNV je podsetio da su se i druge organizacije žalile na neetično izveštavanje Politike u tim tekstovima o donacijama domaćim nevladinim organizacijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track