BOGOSAVLJEVIĆ BOŠKOVIĆ: Smanjenje subvencija radi podsticanja poljoprivrednika
Foto: Nebojša Mandić

Mera podrške investicijama

BOGOSAVLJEVIĆ BOŠKOVIĆ: Smanjenje subvencija radi podsticanja poljoprivrednika

Društvo -
Smanjenje subvencija za biljnu proizvodnju samo je jedna od mera čiji je cilj da se podrže investicije, podstaknu poljoprivrednici da ostvaruju veće prinose i spreče zloupotrebe, izjavila je sinoć ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Ona je poručila da će vlada i resorno ministarstvo nastojati da uvek iznađu načine i pomognu poljoprivednicima, što su, kako je naglasila, i do sada činili.

"Smanjene subvencija za biljnu proizvodnju je samo jedna od 15 mera kojima želimo da podstičemo poljoprivredu i ovde se ne radi samo o sredstvima, već o opredeljenju Vlade i ministarstva da u ovoj godini više nego u prethodnim podrži investiranje u ovu oblast", rekla je Bošković.

Ona je kazala da su za stočare ostali isti podsticaji, a da su smanjene subvencije samo za biljnu proizvodnju, tako da su sa 12.000 dinara po hektaru, pale na 4.000 dinara.

Bošković je navela da ministarstvo želi da se poveća obim proizvodnje i prinosi, tako što će se uložiti u mehanizaciju, ali i kroz vraćanje uloženih sredstava u iznosu od 40 do 45 odsto.

"Primera radi, ako se neko odluči da podigne voćnjak u vrednosti od 20.000 evra, država vraća 11.000 evra, ako se za navodnjavanje uloži 5.000 evra, država vraća 3000 evra…", rekla je Bošković.

Ona je istakla da je važna mehanizacija i da se sprovedu sve agrotehničke mere, budući da moramo da težimo prosečnim prinosima koji se postižu u Evropi.

"Ako uložimo u proizvodnju, imaće korist poljoprivrednici i celokupna poljoprivreda i ekonomija, a mi ćemo se pravilno i racionalno odnositi prema sredstvima koja izdvajamo", rekla je ona.

Kako je kazala mora se odgovorno pristupati planiranju i smanjenje ne znači da se tokom godine neće menjati iznos subvencija.

"Subvencije jesu sada tri puta manje, ali mi hoćemo da podržimo investicije i da poljoprivrednici postignu veće prinose, i novac će biti usmeren za investicije. Važan je odgovoran odnos prema raspoloživim sredstvima", rekla je Bošković, ističući da prethodna subvencionisanja nisu dala željene rezultate i da su zato prinosi niži nego što ih postižu poljoprivrednici u Evropi.

Ona je istakla da većina poljoprivednika odlično razume ove mere i daje im podršku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track