BRAMERC: U Hagu nije zadovoljena pravda za sve žrtve
Foto: Marina Lopičić

Uoči izricanja presude Radovanu Karadžiću

BRAMERC: U Hagu nije zadovoljena pravda za sve žrtve

Društvo -
Predstojeća presuda bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću biće jedna od najvažnijih u istoriji Haškog tribunala, ocenio je glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc uoči izricanja presude Karadžiću 24. marta.

"Mnogo je važnih procesa bilo u ovom sudu i mnogo važnih presuda, ali presuda Karadžiću će zasigurno biti jedna od najvažnijih u istoriji Tribunala", rekao je Bramerc agenciji Frans pres.

Francuska agencija navodi da je, nakon što je bivši srpski predsednik Slobodan Milošević preminuo 2006. godine dok mu se sudilo u Haškom tribunalu, Karadžić sada političar najvišeg ranga kome se sudi za zločine koja su pratila raspad Jugoslavije tokom 1990-ih.

To presudu Karadžiću čini "veoma važnom u pogledu utvrđivanja odgovornosti političkih lidera za stradanja njihovog sopstvenog naroda", rekao je Bramerc.

"Svima nam je poznata izreka da je odložena pravda zapravo poreknuta pravda, ali u ovom specifičnom slučaju nikada nije isuviše kasno. I to će žrtvama doneti zadovoljenje pravde", istakao je on, izrazivši ubeđenje da je pozivanje na odgovornost važno kako bi se pomirenju dala šansa.

Ipak, on priznaje izvesna ograničenja Tribunala i mogućnost da su neki koji su počinili zločine "uspeli da se izvuku".

"Pravda je svakako zadovoljena. Za sve žrtve? Nažalost ne, jer moramo da pravimo odabir među slučajevima", kaže Bramerc.

Tribunal je, kako navodi, optužio 161 osobu što je, kaže, više nego ijedan drugi međunarodni sud, ali nije mogao da "krivično goni krivce za svako silovanje, masakr i druge važne zločine".

"To je, svakako, jedno od naših najvećih razočaranja", zaključuje glavni tužilac Haškog tribunala, izrazivši uverenje da bi, da nije Tribunala i pozivanja na odgovornost, situacija danas bila mnogo gora.

Karadžić je uhapšen u julu 2008. godine, nakon višegodišnjeg skrivanja pod lažnim identitetom "doktora Dabića" i nedelju dana kasnije izručen je Tribunalu.

Optužnicom Haškog tužilaštva Karadžić se tereti za genocid, umešanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima - nesrpskom stanovništvu u Bosni i Hercegovini tokom rata u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track