ŠKOLSKI ČAS O POGROMU: U svim školama u Srbiji sećanje na 17. mart
Foto: Tanjug Printscreen

Ovo ne sme da se desi nikome i nigde više

ŠKOLSKI ČAS O POGROMU: U svim školama u Srbiji sećanje na 17. mart

Društvo -
BEOGRAD - U svim škola u Srbiji danas je održan školski čas koji je bio posvećen pogromu Srba na Kosovu 17. marta 2004. godine, a ministar za rad Aleksandar Vulin poručio je da se paljenja i ubistva nisu desila slučajno i bez organizacije.

"Pogrom je počeo i prestao na komandu i vreme je da saznamo ko je tu komandu izdao", rekao je Vulin tokom posete OŠ "Banović Strahinja" u Beogradu. On je dodao da je jedna od najvećih zamerki Srba na KiM, prilikom osnivanja Specijalnog suda koji će rasvetljavati ratne zločine OVK, to što martovski pogrom nije predmet njegovog interesovanja .

"To nije razlog da se ne iskoriste sva pravna i politička sredstva da 17. mart bude konačno rasvetljen", rekao je ministar za rad i dodao da je spaljeno i srušeno delimično obnovljeno, ali da se Srbi nisu vratili. Srbi se sećaju martovskog pogroma, kaže on, i ono što je urađeno našem narodu ne sme da se desi nikome i nigde više.

Nakon što su pogledali film o dešavanjima na KiM 2004. godine učenici OŠ "Banović Strahinja" imali su brojna pitanja kao što su: "Da li je neko odgovarao za ono što se desilo?", "Koliko se Srba vratilo?", "Da li je nešto obnovljeno?", "Šta su rekle velike sile na ta dešavanja?"

Ministar Vulin im je o povratku Srba najslikovitije objasnio time što u Prizrenu živi samo jedna devojčica sa majkom i da nikada nisu stvoreni uslovi za povratak, da su sva dešavanja te 2004. godine počela jednom velikom laži da su Srbi naterali svojim psima albanske dečake u reku i da su se oni udavili. On je dodao da mržnja ne sme da postane deo današnje generacije, jer taj koji je dirigovao pogromom na Kosovu "nije čovek".

Direktorka škole "Banović Strahinja" Tatjana Novosel rekla je da većina učenika te škole nije bila rođena kada se sve to dešavalo i da je na prosvetnim radnicima da se sećaju i da prenose deci. Školu je sa ministrom za rad posetila i državna sekretarka ministarstva prosvete Zorana Lužanin koja je rekla da je škola mesto koja treba da obezbedi da budućnost svih nas buude lepša i da decu nauče prave vrednosti i da na tome rade celog života. "Zato nam je drago što se uči iz prošlosti zarad lepše i sigurnije budućnosti", zaključila je Lužanin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track