IZUM SRPSKOG NAUČNIKA: Muž pevačice Jellene patentirao uređaj protiv krađe beba u porodilištima
Foto: Zorana Jevtić, Damir Dervišagić

Projekat našeg IT inženjera ne postoji nigde drugde na planeti

IZUM SRPSKOG NAUČNIKA: Muž pevačice Jellene patentirao uređaj protiv krađe beba u porodilištima

Društvo -
BEOGRAD - Višedecenijske sumnje da se u porodilištima mogu zameniti ili čak iz njih nestati bebe konačno bi mogle biti otklonjene uzimanjem otisaka prsta od bebe i majke.

Uređaj za biometrijsku identifikaciju roditeljstva-materinstva patentirao je naš mladi naučnik Komnen Lalović, koji je prošle godine za patent dobio nagradu Grada Beograda.

Upravo odžana konferencija.

Posted by Komlen Lalovic on Friday, March 25, 2016

"Otisak prsta formira se prenatalno u sedmom mesecu trudnoće i ne menja se tokom života. Predviđeno je da uređaj ima dva polja za istovremeno skeniranje otiska prsta majke i deteta. Nakon skeniranja generiše se jedinstven ID zapis sa njihovim podacima.

Pri izlasku iz porodilišta ponovo se uzima otisak prsta i poredi sa podacima na rođenju", pojašnjava Lalović. Na ovaj način se, kako kaže, sprečava bilo kakva zloupotreba, kao i eventualna zamena ili krađa beba u porodilištima.

Lalović kaže da projekat "Sigurno porodilište" podrazumeva izradu uređaja za uzimanje otiska prsta, razvijanje softvera, izradu informacionog sistema, da se ceo sistem implementira u jedno porodilište i da se obuči osoblje koje bi to radilo.

Sada i zvanično pronalazač-inovator! Stiglo je Rešenje i krećemo u izradu Pilot Projekta, prototipa uređaja i nadamo se...

Posted by Komlen Lalovic on Wednesday, December 24, 2014

"Ceo taj projekat košta oko 45.000 evra. Ideja je da se implementira u jedno porodilište kako bi se dokazalo da sa ovim uređajem može biti potpuno sigurno, a zatim da se krene u implementaciju u svim porodilištima", rekao je Lalović novinarima u Medija centru.

On je pozvao Ministarstvo zdravlja da se razgovara o ovom projektu, jer sam ne može da ga finansira. Podršku je dobio i od organizacije "Dijalog- mladi sa stavom", koji kažu da će Ministarstvu zdravlja predložiti izmene i dopune seta zakona, kako bi uređaj mogao da se implementira u porodilištima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track