U KANDŽAMA DŽIHADISTA: Ispovest žene iz Srbije koja je preživela pakao Islamske države
Foto: Youtube/Printscreen

Nije ni slutila šta je čeka u Siriji

U KANDŽAMA DŽIHADISTA: Ispovest žene iz Srbije koja je preživela pakao Islamske države

Društvo -
Makfireta Šaćiri, jedna od žena iz Srbije koje su se vratile iz Sirije, otkrila je kako je izgledao život u ozloglašenoj Islamskoj državi.

"Muž mi je objasnio neke stvari u vezi sa islamom i ja sam odlučila da se pridružim. U početku, sve je bilo u redu. Bilo je promena, ali bilo je u redu. Međutim, kad smo otišli u Siriju, sve se promenilo", priča Makfireta.

Vodeći dete sa sobom, Šaćirijeva je prešla iz Turske u Siriju i provela tri meseca u Raki, koja se smatra za prestonicu Islamske države. Makfireta, koja je, kako se navodi u tekstu BIRN, Romkinja u kasnim dvadesetim godinama, kaže da su je smestili u stan za žene i decu.

"Bilo je tu žena iz Francuske, Nemačke, Švajcarske... Takođe, tu su bile žene iz Zagreba, Beograda, ali najviše ih je bilo iz Bosne", kaže ona.

Kako navodi, bila je potpuno zbunjena.

"Jedva sam razumela šta se dešava oko mene. Bila sam prestrašena sve vreme. Plašila sam se za sebe, ali još više za svoje dete."

Njen brat je ubijen u borbama u Siriji. Ona se u februaru 2014. sa mužem i detetom vratila u Srbiju.

Kako kaže, njenom mužu naređeno je da tako učini.

Po povratku u Srbiju, Specijalno tužilaštvo optužilo je supruga Makfirete Šaćiri, Ferata Kasumovića (32), jer je za džihad vrbovao jednog državljanina Srbije, koji je u ratu poginuo.

(birnsrbija.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track