OKRUGLI STO: Srbi u regionu kao podrška evrointegracijama
Foto: Profimedia

Balkanski dogovori

OKRUGLI STO: Srbi u regionu kao podrška evrointegracijama

Društvo -

NVO „Kuća Pravde Strazbur“ organizovala je okrugli sto u Beogradu na temu: SRBI U REGIONU KAO PODRŠKA U EVROINTEGRCIJAMA.

Na skupu su govorili Čedomir Antić, istoricar, Miodrag Linta, narodni poslanik, Dušan Kozarev, zamenik direktora kancelarije za KiM, Zoran Milivojević, karijerni diplomata i Predrag Savić, advokat.

„Da bi Srbi iz regiona mogli efikasnije da pomognu Srbiju na putu evrointegracija prvo moraju da se izbore za poboljšanje svog položaja. Država Srbija mora više da se uključi i pomogne svom narodu pre svega na ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava“, osnovni je zakljucak okruglog stola.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević istakao je da se ni u jednom dokumentu vezanom za pristupanje Srbiji EU ne pominje uloga dijaspore. Prema tome, država mora da dijasporu stavi u funkciju državnih i nacionalnih interesa.Milivojević je naveo primer da u Evropskom parlamentu predstavnik Rumunije iz mađarske manjine štiti mađarske interese u Evropskom parlamentu.

Skupština Srbije (Foto: Profimedia)
Skupština Srbije (Foto: Profimedia)

Istoričar Čedomir Antić kazao je da je trećina balkanskih Srba, koji su nekad gotovo svi živeli u jednoj državi sa punim pravima, ostali su pre dve decenije van granica Srbije. Značaj njihovih prava i politički status od temeljne su važnosti za održanje demokratije i vladavine prava u Srbiji.

U Crnoj Gori se sprovodi asimilacija Srba, oni tamo imaju status nacionalne manjine, ali nisu dobili sva prava nacionalne manjine, jer ih ima previše. U Rumuniji, Srbi imaju najbolji položaj, dok se u Mađarskoj njihov položaj malo popravio.Miodrag Linta, narodni poslanik i predsednik Saveza Srba iz regiona, istakao je da je položaj Srba koji žive u regionu veoma je težak, izuzev Rumunije i Mađarske. Na prvom mestu su problemi identiteta i sistemskog kršenja ljudskih prava. Ubedljivo najteži položaj je u državama koje imaju ratno nasleđe, a to su BiH i Hrvatska. Srbi su tamo građani drugog reda. Oni su tamo diskriminisani, rekao je Linta.

(ReStart)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track