NOSITE IH ČASNO: Za Dan vojske odlikovano 108 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Ukazom predsednika Republike Tomislava Nikolića

NOSITE IH ČASNO: Za Dan vojske odlikovano 108 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije

Društvo -

BEOGRAD - Ukazom predsednika Republike Tomislava Nikolića, danas je, u okviru obeležavanja Dana Vojske Srbije, odlikovano 108 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Ordenje su zaslužnima uručili izaslanik predsednika Republike Milorad Simić, ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković, a Simić je istakao da su odlikovanja rezultat godina požrtvovanja, marljivog rada, posvećenosti poslu, jedinici, Vojsci i otadžbini.

"Nosite ih časno, na ponos svojih jedinica, kolega i porodica. Kao izaslanik predsednika, svim pripadnicima MO i VS odajem priznanje na dostojanstvenom i časnom obavljanju dužnosti. Pokazali ste da Srbija ima vojsku na koju uvek može da računa i kojom bi se ponosila svaka zemlja u svetu. Uveren sam da će tako biti i ubuduće", rekao je Simić.

Komandant kopnene vojske, general potpukovnik Milosav Simović, rekao je novinarima da je Orden Belog orla sa mačevima trećeg stepena drugi orden koji je dobio, posle ordena za hrabrost.

"Dobijanje ordena za mene predstavlja veliku čast i sećanje na pradedu Profila, Solunca, na sve naše pradede i dede koji su se borili u svim ratovima za otadžbinu Srbiju i slobodu u kojoj danas živimo. Dobijanje ordena predstavlja i dalji podsticaj za mene i moje kolege da zajedno radimo na jačanju naše Vojske i obezbeđenju mira u našoj zemlji i regionu", rekao je Simović.

Ukazom predsednika, 108 pripadnika MO i VS odlikovano je danas, a dobili su tri Ordena belog orla sa mačevima drugog stepena, 19 Ordena belog orla sa mačevima trećeg stepena, dva Ordena za odbranu i bezbednost prvog stepena, 10 Ordena za odbranu i bezbednost drugog stepena, 38 Ordena za odbranu i bezbednost trećeg stepena, jednu zlatnu medalju za zasluge, sedam srebrnih medalja za zasluge, tri zlatne medalje za revnosnu službu i 25 srebrnih medalja za revnosnu službu.

Vojska Srbije proslavlja praznik 23. aprila, u znak sećanja na dan kada je 1815. na Cveti doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od Otomanske imperije.Sa državnog i vojnog aspekta, taj datum prepoznat je kao jedna od istorijskih prekretnica koja je dovela do stvaranja savremene srpske države i omogućila stvaranje efikasne i moderne srpske vojske.

Dan Vojske Srbije tradicionalno se proslavlja svake godine organizovanjem aktivnosti i manifestacija na nivou Ministarstva odbrane i VS u zemlji, kao i nizom svečanosti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u inostranstvu.Pored uručenja odlikovanja, u Vojnom muzeju na Kalemegdanu danas će biti otvorena izložba "Povlačenje preko Albanije i boravak na Krfu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track