SRBIJA NE ZABORAVLJA: Dan sećanja na žrtve holokausta na Starom sajmištu
Foto: Nemanja Pančić

Kompleks nekadašnjeg nacističkog logora smrti

SRBIJA NE ZABORAVLJA: Dan sećanja na žrtve holokausta na Starom sajmištu

Društvo -

BEOGRAD - U Srbiji će danas biti obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, a državnu ceremoniju predvodiće ministar pravde Nikola Selaković.

Ceremonija obeležavanja biće održana kod spomenika "Žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu" i okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora smrti "Staro sajmište".

Ceremoniji će prisustvovati i predstavnici grada Beograda, preživeli zatočenici logora smrti, članovi porodica stradalih, predstavnici Saveza Jevrejskih opština Srbije, Saveta Romske nacionalne manjine, diplomatskog kora, udruženja i građani. Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu obeležava se u spomen na 22. april 1945. godine, kada je došlo do proboja ustaškog logora u Jasenovcu.

Za datum obeležavanja uzet je 22. april - dan kada je grupa od 1.075 preostalih logoraša 1945. krenula u proboj iz logora Jasenovac, a samo njih 127 se domoglo slobode.

Prema procenama, koje je na osnovu prvih ekshumacija izvršila državna Komisija FNRJ, a koje je potvrdio i Centar "Simon Vizental", u jasenovačkim logorima je nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti. Prema hrvatskim izvorima, do sada se znaju imena ukupno 83.145 žrtava.

Od toga je 47.627 Srba, 16.173 Roma, 13.116 Jevreja, 4.255 Hrvata i 1.128 Bošnjaka. Među stradalima bilo je više od 20.000 dece.

Nikodijević: Naša dužnost je da se sećamo svih žrtava

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević položio je danas venac na Spomenik žrtvama genocida na Starom sajmištu, povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu i poručio da je naša dužost i obaveza da se sećamo svih žrtava.

"One ne smeju nikada da padnu u zaborav jer žrtve su večne, kao što su i zločini počinjeni u tom ratu večni. Takođe, potrebno je da se budućim generacijama sa ovog mesta prenesu saznanja iz istorije o svim stradanjima i pogibiji nedužnih ljudi", kazao je Nikodijević, saopšteno je iz Gradske uprave.

Jer, kako je rekao, ponavajući istoriju, lakše ćemo čuvati stečeni mir i istovremeno se sećati žrtava kako nam se to nikada ne bi ponovilo. Na Spomenik žrtvama genocida, koji se nalazi u okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora Staro sajmište, vence su položili preživeli logoraši, porodice žrtava, predstavnici više ministarstava, diplomatski kor, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije i Saveta romske nacionalne manjine.

Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu obeležava se 22. aprila u spomen na proboj zatočenika koncentracionog logora „Jasenovac” u takozvanoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1945. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track