SRBIJO, NA NOGE Počela i SMS akcija za mauzolej junacima Albanske golgote

Postavljanje dve bronzane skulpture srpskih vojnika

SRBIJO, NA NOGE Počela i SMS akcija za mauzolej junacima Albanske golgote

Društvo -

Pošalji 180 na 3030 i oduži se srpskim herojima!

Idemo! Ukucajte 180 i pošaljite poruku na 3030 da zajedno izradimo statue herojima Albanske golgote. Cena poruke je 100 dinara (PDV se ne naplaćuje).Humanitarna Fondacija Novi Beograd priključila se akciji “Izradimo statue herojima Albanske golgote na ostrvu Vido” Kurira i Udruženja novinara Srbije, kojom prikupljamo sredstva za izradu i postavljanje dve bronzane skulpture srpskih vojnika ispred spomen-kosturnice na Vidu. Prema grubom predračunu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture potrebno je najmanje 128.000 evra.

- Da pomognete izradu i postavljanje statua bronzanih vojnika ispred spomen-kosturnice na ostrvu Vido upiši 180 i pošalji SMS na 3030. Možeš pomoći i uplatom na poseban dinarski ili devizni račun, kao i karticom preko našeg sajta na linku e-doniraj – saopštila je Humanitarna fondacija Novi Beograd. Aleksandar Šapić, predsednik Opštine Novi Beograd, koja je osnivač Humanitarne fondacije Novi Beograd odmah je prepoznao značaj Akcije.

- Drago mi je što smo deo jedne dobre, pozitivne i prelepe stvri i što pomažemo da izradimo nešto što će ostati i našim pokolenjima. Izuzetno mi je zadovoljstovo što Humanitarna fondacija Novi Beograd podržava akciju „Izradimo statue herojima Albanske golgote“ - naglasio je Šapić.U jubilarnoj godini, u kojoj se obeležava stogodišnjica od iskrcavanja srpske vojske, države i izbeglica na grčko ostrvo Krf, Humanitarna fondacija Novi Beograd, UNS i Kurir akcijom „Izradimo statue herojima Albanske golgote na ostrvu Vido“ žele da se svi zajedno bar malo odužimo slavnim precima i konačno završimo mauzolej, u kome počivaju junaci iz Prvog svetskog rata izdahnuli pošto su peške prešli Albaniju.Gradnja mauzoleja na „ostrvu smrti“, koji je projektovao čuveni arhitekta Nikolaj Krasnov, počela je 1939, ali je Drugi svetski rat sve pekinuo. U decenijama koje su usledile, mauzolej nikada nije završen.Dve impozantne statue srpskih vojnika, visoke po tri i po metra, treba da stoje na ulazu u spomen-kosturnicu i time večito odaju počast srpskim stradalnicima čije su kosti u mauzoleju i hiljadama onih koji su pokoj našli na dnu Jonskog mora u plavoj grobnici. I da nedvosmisleno (po)kazuju da je „ostrvo smrti“ simbol stradanja i dizanja iz pepela jednog naroda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track