icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

Privatni izvršitelji počinju sa radom od 25. maja

Naplata dugova

Privatni izvršitelji počinju sa radom od 25. maja

Društvo
Profesionalni izvršitelji će biti nadležni za sve vrste izvršenja, kao i sudovi, a isključivo nadležni za prinudno izvršenje dugova nastalih po osnovu komunalnih i sličnih usluga

BEOGRAD - Prva 64 profesionalna izvršitelja u Srbiji počeće sa radom 25. maja pošto polože zakletvu, pa će građani i kompanije kao izvršni poverioci ubuduće moći, mahom po svojoj volji, da odluče hoće li za postupak izvršenja da angažuju državne - sudske ili privatne - profesionalne izvršitelje, čije će angažovanje morati da plate.
Odredbe Zakona o izvršenju i obezbeđenju koje se odnose na privatne izvršitelje su danas stupile na snagu, dok je Zakon počeo da se primenjuje u septembru prošle godine.

Profesionalni izvršitelji će biti nadležni za sve vrste izvršenja, kao i sudovi, a isključivo nadležni za prinudno izvršenje dugova nastalih po osnovu komunalnih i sličnih usluga.

Oni međutim neće sprovoditi izvršenja odluka u porodičnim i radnim sprovima, što ostaje u isključivoj nadležnosti sudskih izvršitelja.

Pomoćnik ministra pravde Vojkan Simić rekao je da su privatni izvršitelji samostalni profesionalci od kojih se očekuje posvećenost poslu i veći kvalitet rada s obzirom na njihovo znanje i iskustvo.
"Oni će biti posebno motivisani mogućnošću pristojne zarade, a visina nagrade izvršitelja određena je Pravilnikom o tarifi", rekao je Simić.

Informacije o privatnim izvršiteljima, kao i za područja kojih sudova su nadležni, nalaze se na sajtu Ministarstva pravde.

"Onaj ko hoće da angažuje privatnog izvršitelja može da ga pronađe u Imeniku privatnih izvršitelja na sajtu Ministarstva pravde. Potom odlazi kod njega, daje mu punomoć za angažovanje i rešenje suda o izvršenju na osnovu kog izvršitelj preduzima sve radnje izvršenja", objasnio je Simić.

Privatni izvršitelj, kako je naglasio Simić, ima ista prava i ovlašćenja kao i sudski izvršitelj, naveo je pomoćnik ministra.

S druge strane, i građani imaju ista prava i obaveze pred njim kao i pred sudskim izvršiteljem, jer njihov položaj, shodno zakonu, ne sme da se razlikuje u vezi sa ostvarivanjem prava", naglasio je pomoćnik ministra.
Pošto primi angažman, privatni izvršitelj dalje sprovodi izvršenje kao i njegov sudski kolega, od kog se razlikuje po nivou obrazovanja. Simić očekuje da će upravo stepen obrazovanja uticati na kvalitet obavljanja posla, jer je privatni izvršitelj diplomirani pravnik sa položenim izvršiteljskim ispitom, koji ima dve godine iskustva na pravnim poslovima ili tri godine na poslovima izvršenja.

Izvršitelju će u obavljanju posla pomagati zamenici, koji su takođe dužni da polože izvršiteljski ispit, kao i pomoćnici za druge poslove. Njima će takođe asistirati policija kada proceni da je takva pomoć potrebna, jer profesionalni, baš kao ni sudski izvršitelji, nemaju pravo da koriste prinudu.

Što se tiče plaćanja privatnog izvršitelja, poverioci će im davati honorare u skladu sa Pravilnikom o tarifi o nagradama i naknadama koji je doneo ministar pravde. Izvršitelj ima pravo na nagradu prema visini glavnog duga - što je jedan deo nagrade, a drugi deo se odnosi na nagradu za uspešno izvršenje, koja se određuje prema vrednosti onog što je naplaćeno, ukazao je pomoćnik ministra.

"Ukupno na dinarsku protivrednost od 5.000 evra, izvršitelj bi mogao da zaradi 430 evra u dinarskoj protivvrednosti", naveo je on kao primer.

Simić je napomenuo da je za područje cele Srbije planirano da u narednom periodu pored sudskih, počnu sa radom ukupno 334 profesionalna izvršitelja.

Ministarka pravde Snežana Malović je 14. maja imenovala 64 profesionalna izvršitelja. Istog dana je održana osnivačka skupština Komore izvršitelja, usvojen je Statut komore i izabrani su njeni organi. Skupština je za predsednika Komore izabrala Mihajila Dragovića, za predsednika Skupštine komore Miloša Dumića, za predsednika izvršnog odbora Draganu Stojkov i za predsednika Nadzornog odbora Nebojšu Spasojevića.
Predsednik Komore privatnih izvršitelja Mihajlo Dagović rekao je da je Komora počela sa aktivnostima, kao i da prvi izvšitelji završavaju finalnu obuku uz pomoć predavača iz zemalja u okruženju, gde je taj sistem izvršenja funkcioniše dugi niz godina, kao što je Holandija.

"Ministarstvo pravde nam je obezbedilo prostor u kome će Komora funkcionisati. Ona će na samom početku pružati pomoć izvršiteljima, koji kreću u nešto potpuno novo i verovatno će gledati u Komoru kao organizaciju koja treba da pomogne u funkcionisanju sa svim organima, koji su neophodni za dobro funkcionisanje ove dužnosti koja je poverena od strane Ministarstva pravde", naglasio je Dragović.

Izvršiteljka Dragana Stojkov koja je do skoro radila u Komercijalnoj banci Beograd, na mestu rukovodioca pravnog sektora rekla je da ju je taj posao zainteresovao "jer smatra da i ličnim organizovanjem i samostalanom delatnošću pravnička profesija može da se kroz taj posao unapredi".
Ona je uverena da izvršenje samo po sebi, na način kako je do sada bilo organizovano - nije moglo da da neki veći rezultat.

"Sada sa ovom novom profesijom i samostalnom mogućnošću organizovanja i povećanja resursa, koji bi pomagali sam postupak izvršenja - poverioci mogu na neki način da očekuju bolji ili veći iznos naplate, u krajnjem slučaju bar izvesniju odluku da li je nešto naplativo ili ne", navela je Stojkov.

Privatnim izvršiteljima je glavni zadatak da ubrzaju postupak izvršenja i vrate poverenje investitora i poverilaca u pravosudni sistem, tako što će od sudova preuzeti gotovo sav posao kada su u pitanju postupci izvršenja i tako ih znatno rasteretiti.

Iskustva zemalja članica EU, poput Bugarske, govore da su profesionalni izvršitelji pouzdaniji i efikasniji od sudskih, koji su deo glomaznog državnog aparata.

"Profesionalni izvršitelji će biti nadležni za sve vrste izvršenja, kao i sudovi, a isključivo nadležni za prinudno izvršenje dugova nastalih po osnovu komunalnih i sličnih usluga", rekla je portparol Prvog osnovnog suda Gordana Vuković.

S obzirom da će isključivo profesionalni izvršitelji biti zaduženi za naplatu komunalnih dugovanja, Vuković očekuje da će biti veliko rasterećenje sudova od tih predmeta.

 

Prvi osnovni sud u Beogradu, koji je najveći sud u Srbiji, ima i najveći broj predmeta koji čekaju na izvršenje - oko 1,2 miliona, a za koje su još uvek zadužena 35 sudska izvršitelja.
Početak rada privatnih profesionalnih izvršitelja svakako će u velikoj meri pomoći "otčepljenju tog zagušenja", kako na korist suda tako i poverilaca.

Privatni izvršitelji uveliko rade u Makedoniji, Rumuniji, Češkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Estoniji, Litvaniji i Bugarskoj i Holandiji.

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...